IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия номинира Йорг Асмусен за наследник на Юрген Щарк в ЕЦБ

Министърът на финансите на страната Волфганг Шойбле се надява Асмусен да е в състояние да поеме задълженията на напускащия Щарк до края на годината

10:44 | 12.09.11 г.
<p>
	Йорг Асмусен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йорг Асмусен. Снимка: Ройтерс

Германското правителство номинира Йорг Асмусен за наследник на пожелалия да се оттегли Юрген Щарк в управителния съвет на Европейската централна банка, съобщи министърът на финансите на страната Волфганг Шойбле, цитиран от Wall Street Journal.

Шойбле заяви, че се надява Асмусен да е в състояние да поеме задълженията на Щарк до края на годината.

В момента номинираният е заместник-министър на финансите, което определено е аномалия предвид членството му в Социалдемократическата партия, докато правителството е дясноцентристко.

Първоначално той бе предложен за заместник-министър от предишния министър на финансите Пеер Щайнбрюк, който заемаше длъжността до есента на 2009 г. Впоследствие Шойбле го запази на поста заради непосредствения му опит от първата вълна на финансовата криза.

Шойбле посочи също, че е уведомил и председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер за предложението, тъй като то трябва да бъде одобрено от държавните ръководители на еврогрупата, а Европейският парламент и ЕЦБ също трябва да дадат своето мнение.

Не се очаква обаче кандидатурата да бъде отхвърлена.

Номинирането на Асмусен е показателно и поради факта, че той, подобно на новия президент на германската централна банка Йенс Вайдман, е бивш студент на Аксел Вебер, който бе възприеман като следващ президент на ЕЦБ преди изненадващия му отвод през февруари. Вебер многократно и категорично критикува програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации на държави в затруднение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още