IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата отхвърли предложението на частните кредитори към Гърция

Искането им за 4% доходност по новите гръцки 30-годишни ДЦК е неприемливо за финансовите министри на страните от еврозоната

10:25 | 24.01.12 г. 3
Еврогрупата отхвърли предложението на частните кредитори към Гърция

Министрите на финансите на държавите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) на вчерашното си заседание отхвърли като недостатъчно предложението на частните притежатели на гръцки облигации, което трябва да помогне за преструктуриране на дълговото бреме на страната, съобщи ИТАР-ТАСС.

Наблюдатели отбелязахa веднага, че рискът от неконтролиран фалит на Гърция е нараснал. Според тях липсата на споразумение между двете участващи в преговорите страни заплашва да премахне изобщо възможността за доброволно преструктуриране на гръцкия дълг.

Участниците в заседанието на Еврогрупата заявиха, че не могат да се съгласят с лихвата от 4% по облигациите с по-продължителен срок на погасяване и наполовина по-ниска стойност, които се очаква да бъдат емитирани от Гърция вместо ценните книжа, държани в момента от частните кредитори. Очаква се новите книжа да бъдат с матуритет от 30 години.

Еврозоната иска да види доходността по новите книжа на ниво „под 4%“, съобщи след заседанието на Еврогрупата нейният председател Жан-Клод Юнкер. Преди това Гърция бе обявила, че не е готова да плаща повече от 3,5%.

„Министрите помолиха гръцките си колеги да продължат преговорите, за да бъдат доведени процентите доходност по новите облигации под 4% за целия период, което предполага, че нивото ще се понижи значително под 3,5% до 2020 г.“, отбеляза Юнкер.

„Министрите върнаха предложението за продължаване на преговорите“, коментира ситуацията източник, информиран за резултатите от заседанието на Еврогрупата, намеквайки, че тя на практика е взела страната на гръцкото правителство. „Министрите искат да видят по-ниска доходност в сравнение с представеното предложение“, добави той.

Вчера източник от гръцкото министерство на финансите съобщи, че страната възнамерява да отправи окончателно предложение за преструктуриране на дълга към частните кредитори до 13 февруари. „Интензивните консултации с частния сектор ще продължат ... с цел да бъде направено официално предложение до 13 февруари“, посочи той.

Преговорите за участието на частния сектор в преструктурирането на дълга на Гърция, което би го направило устойчив, продължават вече почти 7 месеца без някакъв съществен пробив. Ако не бъде постигнато споразумение до средата на март, когато Гърция трябва да плати 14,5 млрд. евро по облигациите си, страната е заплашена от неконтролиран фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Бай Чепик се котка много. Трябва да се действа с твърда ръка, поне от време на време. Нищо лошо няма да фалират, ще живеят някоя друга година малко по-бедно. Не се умира от това, да погледнат към България и да се радват, че никога няма да са толкова зле като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
За жалост няма да ги оставят да фалират в никакъв случай , кредиторите и 7 % лихва да поискат ще им се даде , ще са много глупави ако отстъпят. Те знаят че оставят ли Гърция да фалира , то тя е първата плочка от доминото и то ще сработи. Прехвалената Германия също е плочка в това домино с нейния трилионен дълг. Прекалено хубаво е да я оставят да фалира и за Гърция е хубаво и за всички със стагнирали икономики и е крайно време да няма ЕЗ на привилегированите държави в ЕС , факта че тези старани са задлъжняли неимоверно , а България която не допуснах до еврото не е ....достатъчно е показателно що е това ЕЗ - сборище на родените със златна лъжичка в устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ZoneP
преди 12 години
Мдааа Черните Лебеди не се появяват в блатата, в които ни се иска...Кураж южни съседи, може един фалит да е правилния път, много зло в краткосрочен план, и после истински подем, иначе ще ни ''помагат'' до безкрай с печатане на пари и финансова дисциплина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още