IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Гърция ще фалира, вероятно контролирано

Страната е неплатежоспособна и ще фалира и това не трябва да е изненада за никой, коментира управляващият директор на Fitch за Европа, Близкия изток и Африка

16:14 | 17.01.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Fitch: Гърция ще фалира, вероятно контролирано

Fitch обяви, че Гърция ще фалира, въпреки че според рейтинговата агенция подобен фалит вероятно ще бъде контролиран, съобщава Ройтерс.

„Това ще се случи. Гърция е неплатежоспособна и ще фалира“, казва Едуард Паркър, управляващ директор на Fitch за Европа, Близкия изток и Африка. „Така че това не трябва да е изненада за никой“.

Коментарът на Паркър е направен, след като Мориц Крамър, директор за европейските суверенни рейтинги на Standard & Poor's заяви в понеделник, че Гърция ще фалира много скоро.

Паркър посочва, че според Fitch дори постигането на доброволно споразумение с частните кредитори за отписване на част от дълговете на Атина ще е равнозначно на изпадане в неплатежоспособност.

„От дълго време отстояваме позицията, че споразумение с частните кредитори няма да доведе до рационален изход и че Fitch ще третира подобно решение като фалит. То определено означава фалит, независимо как се опитват да го представят“, допълва той.

Паркър подчертава, че неконтролируемият, или хаотичният фалит, е най-лошият сценарий.

„Според нас това би бил най-опасният развой на събитията. И все пак определено не очакваме подобно събитие, защото ако разумът надделее, гръцките и европейските политици няма да го позволят“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
Vessel_ATB
преди 12 години
А САЩ кога ще я обявита за фалирала или понеже са ви работодатели, да не лаем с/у, този който дава яденето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Няма такова нещо като по леки последици от фалит - инвеститорите то отнасят и какво значение има дали ще е контролирано. Фалита на Гърция ще е падането на първата плочка от доминото и няма значение амплитудата през която ще падат другите. Рейтингите им вече падат , без значение че на другия ден си направиха търгове на които сами си купиха книги с по ниска лихва уж и си направиха и презаписване.Вече стават смешни в желанието си да задлъжняват и силно прозират намеренията им да не си платят никога дълговете. Еврото не е обречено по дефолт , но те го обричат понеже не искат да се кротнат и да престанат със задлъжняването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
Аврен
преди 12 години
Абе не е ли СЕГА момента да си върнем Беломорието ?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още