IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И споразумението с частния сектор може да не помогне на Гърция

Дори 90% участие няма да успее да понижи съотношението на гръцкия дълг към БВП до 120% в дългосрочен план, твърди експерт

11:42 | 18.01.12 г.
И споразумението с частния сектор може да не помогне на Гърция

Свиването на гръцката икономика означава, че непълноценното включване на частния сектор в понижаването на дълга на страната няма да бъде достатъчно, за да го направи управляем, смята Патрик Армстронг, управляващ партньор в Armstrong Investments, съобщи CNBC.

“Липсата на ръст означава, че без участие на частния сектор от 90%, което бе прогнозирано първоначално, няма да успеете да понижите съотношението на гръцкия дълг към брутния вътрешен продукт до 120% за 10 години“, твърди Армстронг.

В дългосрочен период обаче дори 90% участие на частния сектор няма да помогне на Гърция да постигне тази цел, добави той.

Според него гърците ще са истински късметлии, ако успеят да си осигурят 75% участие в споразумението за отписване на част от задълженията си към частни кредитори.

Натискът върху Гърция се засили през уикенда след съобщения, че преговорите между балканската държава и частните кредитори са били прекратени. Очаква се обаче те да бъдат подновени днес.

Гърция трябва да гласува реформите, които международните кредитори от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка намират за необходими, за да си осигури поредния транш от спасителната помощ, без който през март ще трябва да обяви фалит.

Основната причина за кризата трябва да бъде преодоляна, смята на свой ред Ханс Редекер, ръководител на отдела за световни валутни стратегии в Morgan Stanley.

„Причината за кризата е изоставането в конкурентоспособността. Гърция има нужда от набиране на значителни приходи от чужбина. Изоставането по отношение на конкурентоспособността продължава да се задълбочава. Европа трябва да реши дали да подкрепи Гърция и да вложи доста пари в нея, или да търси други възможности“, посочи Редекер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още