IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Гърция е близо до сделка с частните кредитори

Ирландия не се нуждае от втори спасителен пакет, смятат от ЕК

20:45 | 10.01.12 г.
Оли Рен: Гърция е близо до сделка с частните кредитори

Гърция е близо до споразумение с частните притежатели на нейни държавни облигации за замяна на дълга, е заявил пред Европейския парламент европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от ВВС.

Споразумението би разчистило пътя към одобравянето на втория спасителен финансов пакет за страната.

Франция и Германия вече обявиха, че частните кредитори на Гърция трябва да споделят облекчаването на дълговото бреме на страната.

„Близо сме до скорошното приключване на преговорите по включването на частния сектор, което е необходимото предварително условие за втората програма“, а казал Рен.

Гръцкия премиер Лукас Пападимос, цитиран от местни медии, е заявил пред министрите от правителството на страната, че споразумението може да бъде сключено още в началото на следващата седмица, посочва Ройтерс.

Междувременно говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж заяви, че Ирландия не се нуждае от втори спасителен пакет от международните кредитори в лицето на Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Първият спасителен пакет за страната бе одобрен през ноември 2010 г. и е на стойност 85 млрд. евро.

„Данните сочат, че показателят за ръста в Ирландия през 20111 г. е бил положителен. Налице е напредък във финансовия сектор, добър напредък бе регистриран в процеса на преструктуриране на банките“, е посочил Алтафаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още