IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкер призова частният сектор да не опрощава дългове на Гърция

Шефът на централната банка на Кипър настоява властите в ЕС да се откажат от идеята, за да се възстанови инвеститорското доверие в еврозоната

14:56 | 07.01.12 г. 7
Банкер призова частният сектор да не опрощава дългове на Гърция

Управителят на централната банка на Кипър Атанасиос Орфанидис призова лидерите на еврозоната да се откажат от плановете частния сектор да опрости повече гръцки дълг, съобщи Ройтерс.

Изглежда обаче призивите му не са били чути в нито една от европейските столици, посочва агенцията.

Според публикация на Орфанидис във FT ако европейските власти се откажат от плана частния сектор да понесе загуби от инвестициите в гръцки дълг, това ще възстанови доверието на инвеститорите в еврозоната и ще доведе до понижение на лихвите по облигациите на останалите членки в еврозоната.

“Въвличането на частния сектор в спасяването на Гърция подкопа доверието на инвеститорите в еврозоната и увеличи разходите на страните от валутния съюз по обслужването на техните заеми, въпреки усилията на властите да убедят пазарите, че Атина е изолиран случай”, пише Орфанидис.

Той смята, че по-добрият вариант за спасяване на Гърция би бил отпускането на 30-годишен заем за страната на ниска лихва.

Официален представител на еврозоната обаче заяви, че изобщо не се дискутира възможността частният сектор да не опрощава гръцки дългове. Говорител на Европейската централна банка (ЕЦБ), в която Атанасиос Орфанидис е член на управителния съвет, отказа да коментира дали позицията на кипъреца съвпада с позицията на банката кат оцяло.

Официален представител на ЕЦБ обаче е казал за агенцията, че коментарите на Орфанидис имат връзка с големите експозиции на кипърските банки към гръцки дълг.

Принципно съгласие частният сектор да отпише половината от гръцкия дълг беше постигнато в края на октомври 2011 г. Малко след това анализатори заявиха пред FT, че за тази сделка “дяволът се крие в детайлите”.

„Детайлите, оставени за доизглаждане през следващите месеци, бяха повече, отколкото очаквахме“, коментира тогава Малкълм Бар, анализатор на JPMorgan. „Остава място за съмнение дали ключовите аспекти на споразумението ще бъдат изпълнени“, допълни той.

Ройтерс отбелязва, че по-активни дискусии на частния сектор с Атина се водят в последните седмици. Според икономиста Кристиан Шултц от Berenberg обаче пазарите се опасяват, че има вероятност да последва отписване на 70, 80 и дори 100% гръцки дълг.

Шултц обаче изказа съмнение, че европейските власти ще се откажат от опрощаването на задълженията. “Това несъмнено би било една положителна изненада, но не очаквам да се случи. Шансът за това е по-малък от 20%, още повече, че би било твърде трудно да се прокара в германския парламент”, коментира той.

Междувременно в гръцките медии се появиха публикации, че частните кредитори са близо до споразумение с Атина във връзка с отписването на гръцки дълг. Президентът на френската банка BNP Paribas Бодуен Про е съобщил, че властите настояват за отписването на повече от 50% от дълговете на Гърция, предаде БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 32 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Не е справедливо да се опрощават дълговете на гръцката държава, тъй като нейното държавно финансово управление (ДФУ) е особено важната причина за кризата, защото се осъществява по начин, който е НЕГОДЕН за евро.Необходимо е усъвършенствуване на гръцкото ДФУ, което да стане ГОДНО за стопанство с евро и тогава тази криза ще се преодолее и гръцката държава ще има възможност да си изплати дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
хах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Вървеше ли банка с нея? хехе:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
смешни ставате с късото евро.....то така става хоп и го свалят от котировките..4е ако еврото изчезне какво ще се промени?проблема не е в еврото като валута и банкнота проблемът са няколко страни членки който са се уляли в разходите и трябва да им се нанесе шамар за наказание дори ако ги изгонят от зоната еврото ще е много по силно и стабилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
аз им помагах..лятото си купих гръцка диня хах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Проблемът е че се знае как банките са купували ДЦК от правителствата под масата за дори 50% от номинала на дълговата книга. Сега частните банки може би ще искат да им се признае стойността на тези книги , но кой би им ги платил. Това , което Драги прави е дълбоко погрешно , банките могат да се резделят на две групи - такива които ще се самоунищожат купувайки облигациите от другите банки определени да оцелеят и изчиствайки ги от тези кухи книги. Съответно заемите от ЕЦБ няма да и се върнат , отсега може да се каже.Кой ще ги плати - притежаващите валута на банката - евра , която валута ще се обезцени. ПРОДАВАЙТЕ ЕВРОТО , то е ОБРЕЧЕНО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Аз предлагам всеки българин да вземе по 1000 лв да прати на братския гръцки народ, гледам бая са го заксъали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още