IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се надява да завърши работата по втория пакет за Гърция през януари

Участието на частния сектор във втория спасителен пакет за страната трябва да бъде оформено преди приключването на преговорите между "тройката" и гръцките власти

18:10 | 03.01.12 г.
ЕК се надява да завърши работата по втория пакет за Гърция през януари

Европейската комисия (ЕК) се надява разработването на подробностите по втория спасителен финансов пакет за Гърция да бъде завършено през януари, съобщи говорителят на ЕК Оливие Байи, цитиран от РИА Новости.

„Провеждат се преговори между представители на гръцкото правителство и частните инвеститори, които притежават облигации на държавата, по преструктуриране на дълга, провеждат се и преговори между тройката международни кредитори, Еврогрупата и гръцките власти по втората програма“, заяви Байи, имайки предвид Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Тези преговори ще приключат през януари. Но решението за включването на частния сектор трябва да бъде прието по-напред, за да се даде възможност на „тройката“ и гръцките власти да приключат с оформянето на втората програма“, добави той, визирайки втория спасителен пакет за Гърция, съгласуван от лидерите на еврозоната на срещата им на високо равнище в края на октомври.

Гръцкият държавен дълг надхвърля 360 млрд. евро, като частните инвеститори притежават държавни облигации за 206 млрд. евро.

В края на октомври лидерите на еврозоната взеха решение за отписване на 50% от номиналната стойност по гръцките държавни облигации, притежавани от частни инвеститори, и отпускане на втори спасителен финансов пакет на стойност 100 млрд. евро, като първият бе съгласуван през май 2010 г. и е с продължителност от 3 години и на стойност 110 млрд. евро.

Гръцкото правителство предупреди, че ако не успее да финализира споразумението по втория спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро, Гърция ще трябва да се откаже от еврото, предаде AP. Правителственият говорител Панделис Капсис заяви днес, че преговорите с международните инспектори през следващите месеци ще "определят всичко", включително дали Гърция ще избегне банкрут.

Пред частната телевизия Sky Капсис каза, че ако спасителното споразумение, договорено в края на октомври, не бъде прието, Гърция ще трябва да излезе от еврозоната. 

"Това прословуто споразумението за спасителния заем трябва да бъде подписано, в противен случай ние сме извън пазарите, извън еврото и нещата ще се влошат значително", заяви Капсис пред телевизията.

Капсис посочи още, че ако приходите на Гърция се окажат недостатъчни, е възможно да се наложи въвеждането на допълнителни мерки за икономии, които може да включват и нови данъци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още