IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция вероятно няма да се вмести в планирания бюджетен дефицит за 2011 г.

Страната ще има нужда от допълнителна помощ в размер на десетки милиарди долара, разкрива германският Handelsblatt

17:13 | 11.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Гърция вероятно няма да се вмести в планирания бюджетен дефицит за 2011 г.

Мерките на еврозоната за стабилизиране на Гърция не работят. Противно на споразуменията и обещанията на правителството, с драстичната си програма за икономии досега то не успява да редуцира значително големия фискален дефицит: стойността за 2011 г. вероятно ще бъде 9,6% от брутния вътрешен продукт - и по този начин само малко по-ниска от 10,6% през предходната година, призна министърът на развитието Михалис Хрисохоидис в сряда на конференция с инвеститори от Обединените арабски емирства. Планът предвиждаше бюджетният дефицит да се намали до 9,1%.

В края на октомври ЕС се съгласи на нов пакет от помощи на стойност 130 млрд. евро и отказ от частните кредитори от взиманията им в размер на 100 млрд. евро.

Това трябваше да възстанови доверието на финансовите пазари към Атина. Но засега понижаването на дълга още не е факт. Както е научил Handelsblatt от финансовите източници, ще е нужна допълнителна помощ в размер на десетки милиарди долара. За подробностите днес в Брюксел ще решават висши служители от еврозоната и Европейската централна банка.

Опасенията в Брюксел, Берлин и Париж са големи, тъй като проблемите на Гърция се пренасят веднага в други страни, като Италия и Испания, а вероятно също и  Франция. Рейтинговата агенция Fitch предупреди в сряда по време на конференция във Франкфурт, че финансовите затруднения на Гърция тази година може да изострят кризата в еврозоната, ако страната не успее да се договори с донорите, за да се намали тежестта на дълга. Гърция „все още има потенциал да защити Европа от кризата", казва Дейвид Райли от Fitch. Но времето изтича.

Гърция обеща в замяна на помощта от ЕС и МВФ да приложи огромни спестявания и реформаторска програма. Една малка част от тази задача е завършена вече, но много стъпки остават. През март трябва да се плати следващият транш от заема, ако тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ) е доволна от напредъка в Атина. Късно снощи по тази тема са разговаряли и канцлерът Ангела Меркел и главинят директор на МВФ Кристин Лагард, потвърди говорител на правителството, без да даде подробности.

Но и по отношение на „подстригването“ на дълга поне засега Гърция и банките не могат да постигнат единомислие. Освен това става ясно, че 50-те процента подстригване няма да са достатъчни, за да бъде спасена страната. Според експерти гръцката икономика през тази година няма да се свие с 3%, както очаква правителството, а с цели 7%. За Гърция това би била пета поредна година на рецесия.

Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Дълговата криза в гръцката държава е последица от наличие на тяхно държавно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО при ползване на евро.До 24 часа след усъвършенстване на гръцкото държавно финансово управление и същото стане ГОДНО за стопанство с евро - кризата в Гърция успешно ще се неутрализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
prodigal
преди 12 години
Да го.., имаха време да се подготвят.tigerdragon, а къде е Щатитите :) на тях няма да им стигне цялото време на света да се подготвят за фалит, но са връзкари и ще го измислим някак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Хммммммммм....Аз уж се шегувах, ама всъщност тая идея си е съвсем в духа на антикризисната стратегия на ЕС. Значи: започваме с ембарго на Гърция, Италия, Испания, Португалия по повод на неизпълнения ангажимент за 3% бюджетен дефицит. А - и Унгария веднага тук ще влезе... (Франция, Белгия и всички останали ги поставяме под наблюдение - за стрес и назидание.) Ако пак не щат да дават парите - войските на Райха нахлуват и окупират (първо минават през Брюксел да вземат мандат от ЕС няма да дадат ли?!? Кой ги храни тях?). Под дулата на автоматите карат гърка и прочее хрантутници да изработят дълговете. Брилянтно са постигнати всички цели на антикризисната програма на ЕС:- постигната е бюджетна и всякаква дисциплина в Европа- кредитираните връщат дълговете (макар и в натура)- постигната е интеграция на ЕС- еврозоната се запазва и дори се разширява (следи фронтовата линия)Е с какво тоя икономически план да е по-лош от икономическия план на Меркел? Хем е по-реалистичен, хем по-е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
"Гърция вероятно няма да се вмести в планирания бюджетен дефицит за 2011 г. " Добро утро!И тук отново възниква въпросът за гениалния план на Меркел от 9 декември... Значи, като напишеш, че всички са задължени да имат бюджетен дефицит до 3 % от БВП - какво от това?Гърците нямало да успеят, испанците нямало да успеят.... (добро утро!) Да ги глобим ли, що ли? Ембарго ли да им турим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
Мисля, че със социални помощи за педофили, воайори и комарджии, получаващи статута на "инвалиди", Гърция скоро няма да си оправи бюджета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Според фармацевтката Йоанна Кимпеци е създаден един порочен кръг. Защото и самите фармацевти вече получават медикаменти от търговците на едро само срещу пари в брой. "Уао... Незнаех, че плащането в брой е порочен кръг... Страшно извратена логика... В нашия град повечето от фирмите вече плащат на доставчиците си само кеш и веднага.. и това е защото са натрупали много задължения на консигнация... които още не са върнали. Това не е порочен кръг, това е нормален ход на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още