fallback

Гърция изключва дебат за европейски контрол над бюджета й

Няма вариант подобно нещо да бъде прието, преди време такова предложение бе направено и от холандски министър, посочват високопоставени правителствени източници в Атина

14:20 | 28.01.12 г. 8
Автор - снимка
Създател

Гръцкият премиер Лукас Пападимос. Снимка: Ройтерс

Гърция изключва дебат за евентуално назначаване на европейски комисар, който да контролира бюджетните решения на страната, съобщи агенция АНА-МПА.

Няма вариант подобно нещо да бъде прието, преди време такова предложение бе направено и от холандски министър, посочват високопоставени правителствени източници в Атина.

Изявлението е повод публикация в британския Financial Times, в която се посочва, че Германия иска Гърция да се откаже от суверенитета си в областта на данъчната политика, която да се поеме от европейски комисар преди Атина да получи втори финансов спасителен план.

Според изданието Берлин предлага посочен от финансовите министри на еврозоната комисар да има правомощията да налага вето на бюджетните решения на гръцкото правителство.

В момента в Атина се водят преговори по гръцкия дълг между правителството и частните кредитори, а в понеделник лидерите на ЕС ще се съберат в Брюксел за приемането на нов европейски бюджетен договор.

За днес е насрочена нова среща на гръцкия премиер Лукас Пападимос с шефа на Института за международни финанси Чарлз Далара, който представлява частните кредитори на тези преговори.

Тази вечер Пападимос ще се срещне и с лидерите на трите партии, подкрепящи неговия кабинет, за да обсъди с тях хода на преговорите с кредиторите.

Правителствени източници в Атина смятат, че въпреки задоволителното темпо, с което се водят преговорите за отписване на част от гръцкия дълг, не е изключено те да продължат повече време, за да може да бъде постигнато окончателно споразумение.

Това означава, че е твърде възможно преговорите да не приключат до понеделник, когато премиерът Пападимос ще трябва да бъде в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още