IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска пряк контрол над гръцкия бюджет

Германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при вземането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика

09:35 | 28.01.12 г. 64
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За да получи втори спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро, германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при взимането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика, като предостави това право на „бюджетен комисар“ от еврозоната, се посочва в документ, представен на европейски дипломати в петък, съобщава Financial Times.

Ако подобно безпрецедентно разширяване на правомощията на Европейския съюз (ЕС) над страна членка бъде прието, новият комисар ще има правото да налага вето над решенията на гръцкото правителство, ако те не съответстват на заложените от международните кредитори цели.

Новият администратор, който ще бъде назначен от финансовите министри на еврозоната, ще следи „всички основни разходни пера“ на гръцкото правителство.

„Бюджетната консолидация трябва да се извършва при строг контрол“, се посочва в предложението. „Като се има предвид разочароващото поведение на Гърция до сега, страната трябва да се съгласи да прехвърли бюджетния си суверенитет на европейско ниво за известен период от време“.

Атина трябва да приеме и принципа, че бюджетните приходи ще бъдат разпределяни приоритетно за обслужването на дълговете на страната.

Германският план илюстрира, колко дълбоко е недоверието между Гърция и лидерите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

62
rate up comment 1 rate down comment 1
stat counter
преди 12 години
Някой от вас опитвал ли е да работи с Гърция??? Опитвали ли сте после да си вземете парите??? Не е невъзможно, но коства много усилия и отнема години. Крайно време е някой да ги научи на дисциплина. А пък и виждаме като ги оставят сами докъде се докараха. Та прекият контрол изглежда разумното решение сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 2
ganyo
преди 12 години
Гърците пак ще се изхлузят от плащанията,както на никой друг не биха позволили,щото са нагли,както винаги в историята си.Истинският им проблем не е че трябва да връщат дългове,защото реално няма да върнат нищо.Дълговете им ще бъдат или опростени или рефинансирани от ЕС и МВФ.Големият им проблем е,че от тук нататък ще трябва да живеят според това,което реално са си заработили,а то драстично се разминава със стандарта на живот,който досега са водили.Това е горчивия залък,който не искат да преглътнат.Иначе световните финансисти вече са отписали гръцките си вземания,но и нови няма да дадат на изпечени мошеници. Сещам се за един еврейски виц-"Един евреин казал на приятеля си:Знаеш ли,че Моше станал ***. Другият запитал:Защо бе,да не би да взема пари назаем и да не ги връща? Първия отвърнал:Не бе,в добрия смисъл на думата." А гърците очевидно са в лошия вариант на думата,според евреите.А на тях парите им скъпи и не прощават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 12 години
Не визирах теб колега, а реалния сектор и как да не се радва колегата, че ще има данъци на фин. транз. щото реалния сектор ще го отнесе ;/Съгласен съм с теб, харчеш толкова колкото печелиш. За мен единствения кредит е този с който се закупува/създва нов актив, който има реална стойнсот, и има достатъчно добавена стойност, с която помощ да плаща лихви+главници и да има някакъв марж. А това за което повечето се гневим не е лобито, гърция върви по същия път дето ние го вървяхме, само дето нас ни разпраха .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 1
markov
преди 12 години
Да ти припомня ли че Гърция влезе в еврозоната с фалшифицирани статистически данни за бюджетния си дефицит. С тази фалшификация те получиха лихви от по 1.5 - 2% вместо предишните 10% като на Германия. С тази фалшификация получиха лесен и евтин кредит и го профукаха за безмислени държавни и социални харчове.Сега ще теглят .....друг не им е виновен че са мошенници! Те са си виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 0
Vitanov
преди 12 години
Проблема е в надзора и контрола който се прилага над Гърция. Ако някое ООД или обикновен юнак, не си плаща сметките остава без кола и без къща. Гърците желаят нищо да не се промени, НЯМА КАК. Единствената свойство на сметката е, че се плаща. И за съжаление на всички се получи приказка "когато яде кИфтета не рева, а сега ревеш" с допълнението, че всички започваме с рева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 1
mos70
преди 12 години
В дъното на всичко е заложената от янките, в началото на миналият век, схема: харчиш днес чужди пари, които заработваш и връщаш утре! Този филм обаче, чисто математически, не може да продължава до безкрай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
"ВИНОВНИ СА ЛИХВАРИТЕ. ТЕ СА ХИЕНИТЕ НА СВЕТА. Ходят душат, обикалят, търсят лесна плячка,търсят нови роби. Със всякакви средства. Търсят продажни политици, търсят наивни политици, търсят идеалисти политици"Папандреу, Мицотакис, Караманлис едва ли са наивни и идеалисти.Да не сме ги избирали ние.Виновни са и кредиторите, и кредитираните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 12 години
Крайната цел е ЧАСТНИТЕ БАНКИ да станат собственици на гръцките острови, на крайбрежните им ивици, на килтурните им обекти, с една дума на всичко от което може да се прави пари в Гърция. Тя няма други природни ресурси. Да се отнеме всичко ценно от гърците като нация и да бъде ЧАСТНО И ТО В РЪЦЕТЕ НА ЛИХВАРИТЕ. Тва е първо и второ да се постигне цялостно и сигурно заробване на гръцкия народ със постоянно изплащане на хилви/завинаги/ като главницата дори да не намалява. Т.е. лихви до края или т.н. съвременно робство.Няма спор за това кой е виновен. ВИНОВНИ СА ЛИХВАРИТЕ. ТЕ СА ХИЕНИТЕ НА СВЕТА. Ходят душат, обикалят, търсят лесна плячка,търсят нови роби. Със всякакви средства. Търсят продажни политици, търсят наивни политици, търсят идеалисти политици.Продават им икономически съветници, някой изглеждат млади, умни и симпатични, други с титли професор, доктор, преподавател в университети, подпомагат ги разни фондации и неправителствени организции/с мн.добре звучащи имена/ Те "съветватват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Някой да ти е казвал, че аз съм вземал кредити? Какво пиша, как го четеш? Никога няма да се разберем. Лично аз от реалния сектор получавам реални доходи, без да лъжа когото и да било, и без да дължа каквото и да било. Ако напечатам 20 000 етикета, значи съм произвел 20 000 неща. Не харча повече, отколкото изкарвам. При гърците, зора не е само за изяденото и откраднатото в миналото. Ако беше така, повечето съфорумци нямаше да се гневят. Работата е там, че гърците искат да бъде както си е било - да не се лишават, да не се напрягат, да няма никакви промени. Няма как да стане и това се опитваме да кажем тук. Ако някой в семейството са го научили, че може да вземе 20 лева назаем, а после да измисля хиляди поводи и причини да не ги връща, и той е свикнал да живее така - нека да не се опитва да го проектира в областта на международните финанси и макроикономиката. Били им дали, да не са им дали и дрън-дрън....А това, че ако не си върнат дълговете още сто години няма да им имат доверие - а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
Кой наруши договора от Маастрихт?- Германия и Франция.Гърция ли открадна заемите или й бяха предоставени?- Бяха й предоставени.Вярно ли е следното, казано от Пол Гети: "Ако дължиш 100$ на банката, имаш проблем, ако дължиш на банката 100000000$, банката има проблем???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още