IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изключва дебат за европейски контрол над бюджета й

Няма вариант подобно нещо да бъде прието, преди време такова предложение бе направено и от холандски министър, посочват високопоставени правителствени източници в Атина

14:20 | 28.01.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Гръцкият премиер Лукас Пападимос. </em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Лукас Пападимос. Снимка: Ройтерс

Гърция изключва дебат за евентуално назначаване на европейски комисар, който да контролира бюджетните решения на страната, съобщи агенция АНА-МПА.

Няма вариант подобно нещо да бъде прието, преди време такова предложение бе направено и от холандски министър, посочват високопоставени правителствени източници в Атина.

Изявлението е повод публикация в британския Financial Times, в която се посочва, че Германия иска Гърция да се откаже от суверенитета си в областта на данъчната политика, която да се поеме от европейски комисар преди Атина да получи втори финансов спасителен план.

Според изданието Берлин предлага посочен от финансовите министри на еврозоната комисар да има правомощията да налага вето на бюджетните решения на гръцкото правителство.

В момента в Атина се водят преговори по гръцкия дълг между правителството и частните кредитори, а в понеделник лидерите на ЕС ще се съберат в Брюксел за приемането на нов европейски бюджетен договор.

За днес е насрочена нова среща на гръцкия премиер Лукас Пападимос с шефа на Института за международни финанси Чарлз Далара, който представлява частните кредитори на тези преговори.

Тази вечер Пападимос ще се срещне и с лидерите на трите партии, подкрепящи неговия кабинет, за да обсъди с тях хода на преговорите с кредиторите.

Правителствени източници в Атина смятат, че въпреки задоволителното темпо, с което се водят преговорите за отписване на част от гръцкия дълг, не е изключено те да продължат повече време, за да може да бъде постигнато окончателно споразумение.

Това означава, че е твърде възможно преговорите да не приключат до понеделник, когато премиерът Пападимос ще трябва да бъде в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 17 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
ето ви завладяване на държави по съвременни методи..вземат някоя държава угояват я тя не може да си върне напе4атаните хартийки и без война ве4е е превзета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
Тези гърци държат козове. Решат ли да не контролират човешкия поток от югоизток какво става?Дали тевтонците и галите не са били пресметливи, когато са давали гоолемите заеми?Ние, България да бяхме на мястото на Гърция, веднага да са ни обезпаричилили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Като не искат, не само да им спрят финансирането изцало, но и да ги принудят да почнат да плащат !!! Ако не могат - да плащат с територия !!!Мене лично ми писна да слушам и чета за тия ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Проблемът е точно в това, че всички финансови инжекции за спасението от фалит отиват не за инфраструктурни или технологични придобивки, а за наливане на пари към кредиторите. Изцяло. Със съществуващите идустриални и инфраструктурни дадености, без нови технологии и високо квалифицирани специалисти, качествена работна ръка, ниска себестойност на труда, Гърция не би могла да излезе от блатото дори и след 90% редуциране на дълга. Целта към момента е да се протака за да се удовлетворят кредиторите до степен избягване на верижни банкови фалити в Еврозоната или дочакване на войната с Иран /да не дава Господ/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
http://***.vsekiden.com/110712/gratskiyat-kabinet-i-kreditorite-varvyat-kam-oproshtavane-na-100-mlrd-ot-dalga/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Да точо така е и не защото Гърция не иска , просто политиците им са наясно , че колкото повече изсмучат толкова по добре ще е Гърция после..с тези пари се създават материарни активи за Гърция.Те са стойноста а не парите сами по себе си - парите рано или късно губят стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
krasimir_dim
преди 12 години
Всякакви траншове вече са пълна глупост. Гърция не иска и само спекулира за да точи портмонето на европейския данъкоплатец.Туморът трябва да е премахне, колкото и болезнено е възстановяването от операцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
Nikola666
преди 12 години
Това, което предлага Германия е форма на Валутен съвет, какъвто има и в България. Колкото и да се пенят Гърците в крайна сметка ще го приемат. И няма да им е за първи път. Гърция, както и България твърде често е фалирала и финансите и са поставяни под чужд контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още