IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of Ireland очаква обрат към по-добро въпреки свиването на печалбата

Ръстът на привлечените депозити е най-голямото основание за оптимизъм на мениджърския екип

19:33 | 20.02.12 г.
Bank of Ireland очаква обрат към по-добро въпреки свиването на печалбата

Bank of Ireland обяви, че е привлякла повече депозити, орязала е разходите и очаква заемите за жилища да достигнат връх през тази година, увеличавайки надеждите, че най-голямата кредитна институция в Ирландия е преодоляла най-лошото след спад от 60% в основната печалба през 2011 г., съобщи Ройтерс.

Единствената ирландска банка, избегнала национализацията след безпрецедентния крах на пазара на имоти в страната съобщи, че ниските лихвени проценти ще затруднят постигането на целта ѝ за нетен лихвен марж от 2% до 2014 г.

Но главният изпълнителен директор Ричи Баучър е оптимист за напредъка, след като разходите за привличане на депозити и скъпата правителствена гаранция по пасивите ѝ орязаха маржа с 13 процентни пункта до 1,33% през миналата година.

След успешното привличане на частен капитал за изпълнение на новите цели на ирландската централна банка през миналата година Bank of Ireland е концентрирана върху преструктурирането на разходната си база, подобрявайки динамиката на финансирането и отказвайки се от скъпите държавни гаранции.

В края на декември тя излезе напълно от скъпото „спешно ликвидно подпомагане“, предлагано от ирландската централна банка, намали зависимостта си от финансирането на Европейската централна банка до 23 млрд. евро от 33 млрд. година по-рано и съкрати персонала със 7% на годишна база.

„Тези резултати предполагат, че банката е достигнала дъно в печалбата си преди начисляване на провизии за 2011 г. и вероятно ще почувства тенденция на подобряване, тъй като банката излезе от по-скъпите заемни средства на „спешното ликвидно подпомагане“, може да се замисли да прекрати собствената си програма по емитиране на облигации и да задържи силната си концентрация върху разходите“, заяви Стивън Лайънс, кредитен анализатор в Davy Stockbrokers.

Оперативната печалба преди начисляването на провизии за 2011 г. е намаляла с 411 млн. евро заради високата цена на финансирането, ограничения апетит за нови кредити и след продажбата на високодоходни активи.

Основната печалба преди данъци обаче е намаляла с над 50% до 1,5 млрд. евро след големия удар, поет през 2010 г. от прехвърлянето на заеми в държавната ирландска „лоша банка“.

Макар че кредитната институция очаква преоценките, насочени към понижаване на стойността да намалеят с времето, за миналата година те са достигнали 1,94 млрд. евро след 1,86 млрд. евро през 2010 г. „Това е в диапазона, очакван от пазара, и коментарите на управата са много реалистични, така че доста хора преценяват, че Bank of Ireland работи бавно, но сигурно за излизане от проблемите“, заяви базиран в Дъблин трейдър.

Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още