IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of Ireland очаква обрат към по-добро въпреки свиването на печалбата

Ръстът на привлечените депозити е най-голямото основание за оптимизъм на мениджърския екип

19:33 | 20.02.12 г.
Bank of Ireland очаква обрат към по-добро въпреки свиването на печалбата

Според последните правителствени планове за преструктуриране кредитната институция ще формира ядрото на радикално променения сектор заедно с Allied Irish Banks и днешните резултати показват, че тя има доста по-голям успех в привличането на депозити.

От банката обявиха, че депозитите през втората половина на 2011 г. са се увеличrли с 8 млрд. евро до 71 млрд. евро, главно благодарение на британското подразделение, изпреварвайки ръста от 6 млрд. евро, обявен от британското министерство на финансите като среден за сектора за същия период.

Bank of Ireland показва по-добър показател от средния и по броя на необслужваните кредити в продължение на 90 дни въпреки ръста им до 5,6% от 3,7% преди година, но под средният показател за сектора от 9,2%.

Нивото на просрочията при имотите, закупени от инвеститори с цел отдаване под наем – най-слабата част от ипотечния баланс на кредитната институция – почти се е удвоило до 10,8%. Но при стабилизирана безработица на високо ниво Баучър очаква те да достигнат върха си през тази година.

„Не очакваме това да остане най-високото ниво. Смятаме, че степента на нарастване ще се забави през 2012 г. и нивото им ще достигне връхната си точка“, отбеляза той.

След като банката използва изключително евтините кредити, отпуснати от ЕЦБ през декември, за да превърне краткосрочни заеми за 7,5 млрд. евро в дългосрочни, Баучър посочи, че е много вероятно да участват и във втория етап на операцията по дългосрочно рефинансиране, насрочен за следващата седмица.

Той добави, че банката е в преговори за продажбата на останали ѝ заеми в рамките на процеса на деливъридж в сектора, който ще ѝ помогне да понижи съотношението между кредити и депозити до 144% от 175% в края на 2010 г., след като набра 8,6 млрд. евро от планираните 10 млрд. евро от продажбата на част от бизнеса си.

Според него банката най-вероятно ще продължи да съкращава персонал в рамките на намаляването на размера на бизнеса си, без обаче да уточнява в каква степен.

В края на 2011 г. капиталовата адекватност на банката е на ниво от 15,1%, като се надява да подсили ликвидното си положение през 2012 г. чрез прехвърлянето на заеми на поделението си във Великобритания (което трябва да бъде одобрено от регулаторните органи). По този начин банката може да освободи голяма част от 8-те млрд. евро в брой, депозирани в британската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още