fallback

Престанете да чакате еврозоната да фалира

Европа може да си позволи още стимули и е склонна да го направи, аргументира се анализатор

18:20 | 02.03.12 г. 9
Автор - снимка
Създател

Заплахата от свиване на икономиката на еврозоната през последните месеци отшумя и постави в неловко положение тези инвеститори, които залагаха на това, казва Бийт Уитман, изпълнителен директор на Dynapartners, цитиран от CNBC.

„Много инвеститори, които през последните 2 години очакваха неминуемата гибел на еврозоната, сега не могат да приемат позитивната развръзка, както от емоционална и интелектуална гледна точка, така и от финансова“, посочва Уитман.

Операцията за дългосрочно финансиране, предприета от Европейската централна банка (ЕЦБ) представлява повратен момент, тъй като премахва т. нар. "tail" рискове от екстремни пазарни флуктуации, които финансовият модел не може да предвиди.

През последните 3 месеца ЕЦБ е предоставила на банките от еврозоната заеми за над 1 трлн. евро при изключително ниски лихви и 3-годишен матуритет.

Операцията на ЕЦБ доведе до спад на доходността по облигациите на страните от периферията на еврозоната, както и до зелена вълна на фондовите пазари.

„Не разбирам защо хората се притесняват за „tail“ рисковете. Трябва да си отговорите на два въпроса: Може ли Европа да си позволи още стимули и склонна ли е да го направи? Отговорът и на двата въпроса е да“, коментира Уитман.

Той е сред анализаторите, които вярват, че вливането на ликвидност в Европа и САЩ ще продължи.

„В бъдеще банките ще изглеждат по съвсем различен начин. Златната ера на финансите приключи и последните, които ще го разберат са самите финансови институции“.

„Ако не поемате рискове при тези условия, кога бихте поели рискове въобще“, пита реторичо той?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още