fallback

Гърция отправи заплаха към кредиторите си

Който не участва в програмата за опрощаване на 100 млрд. евро, няма да получава плащания по притежаваните облигации

11:15 | 07.03.12 г. 23
Автор - снимка
Създател

Гърция отправи заплаха, че ще спре обслужването на задълженията си към всеки кредитор, който не вземе участие в плана за преструктуриране на дълговете на страната и опрощаването на голяма част от тях, пише Financial Times.

Агенцията за управление на държавния дълг разпространи съобщение, че „не вижда възможност за плащане” на задължения към частни кредитори, които не се съгласят с условията за преструктуриране на дълговете.

Като резултат от плана 100 млрд. евро загуби по дълга на Гърция трябва да бъдат преглътнати от частните кредитори, но за целта в него трябва да участват поне 95% от всички засегнати облигационери.

„За момента няма твърд ангажимент плащанията да бъдат спрени, но има заплаха за това”, коментира Чарлс Блицър, бивш високопоставен служител на Международния валутен фонд. „Ако не се постигне максимално участие в плана ще има ново напрежение и може да трябват още пари за спасявянето на страната”, смята той.

Заплахата е отправена основно към онези 14% от кредиторите на Гърция, които притежават облигации, емитирани по правилата на международното право. Останалите 86 на сто, които имат облигации за общо 177 млрд. евро, попадат под разпоредбите на гръцкото право и имат по-малко възможности за маневри.

Правителството на Гърция вече заплаши, че ако въпросните 86% не участват доброволно в операцията, то ще бъдат приети законови промени, които да ги принудят. Това почти сигурно би довело до "кредитно събитие", което ще изисква изплащането на застраховките срещу фалит – суаповете CDS.

Преструктурирането на дълговете на Гърция ще бъде първият случай за последните повече от 60 години, когато развита икономика не може да посрещне задълженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още