IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s присъди най-ниския възможен рейтинг на Гърция

Според агенцията сделката по преструктуриране на частния дълг на страната представлява де факто неплатежоспособност

09:23 | 03.03.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Moody’s присъди най-ниския възможен рейтинг на Гърция

Късно вчера кредитният рейтинг на Гърция бе намален до най-ниското ниво в градацията на агенция Moody’s Investors Service, след като страната договори най-голямото преструктуриране на национален дълг в историята, съобщава Bloomberg.

Moody’s е понижила рейтинга на Гърция от Ca на C, посочвайки, че инвеститорите, които участват в замяната на облигации на страната ще получат около 30% от номиналната стойност на вложенията си.

Според рейтинговата агенция сделката по преструктуриране представлява „извънредна замяна, а следователно и неплатежоспособност”. По скалата на Moody’s C се присъжда обикновено на страни във фалит и с ниска вероятност да погасят главница или лихви по задълженията си. 

Това понижение следва решението на Standard&Poor's от 27 февруари за понижаване рейтинга на Гърция да "частичен фалит", след като бе обявен планът за замяна на гръцките облигации за нови ценни книжа.

Замяната ще доведе до намаляване на гръцкия дълг, държан от частни кредитори от 200 на около 100 млрд. евро, ако всички инвеститори участват.

Гърция договори преструктурирането в опит да намали държавния си дълг до 120% от брутния вътрешен продукт до 2020 г. от 160% през миналата година, и да изпълни условията за отпускане на международната спасителна помощ от 130 млрд. евро.

Страната е изправена пред висок риск от неплатежоспособост, дори ако планът е успешен, изтъкват от Moody’s.

Според агенцията е малко вероятно страната да бъде в състояние да пласира нови облигации на частни инвеститори, след като се изчерпа спасителният пакет.

Наскоро европейските лидери одобриха още една спасителна програма за Гърция, тъй като първият пакет не успя да предотврати фалита на страната. Отделно частните кредитори на Атина са принудени да отпишат около 75% от гръцкия дълг, който притежават.

Вчера финансовите министри на държавите от валутната общност решиха да разделят новата спасителна програма за Гърция на две части, като засега само одобриха средствата, които подкрепят преструктурирането на гръцкия дълг, както и част от парите за рекапитализацията на банките.

В замяна на помощите правителството прокара законодателството за съкращаване на публичните разходи. През седмицата Гърция стартира приватизацията на държавния газов доставчик DEPA. Страната се надява да набере 11 млрд. евро до края на годината от продажба на държавни активи.

Още по темата за Гърция


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Като няма накъде да ги понижават -Да ги изтрият от списъка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
четем, четем, че били зле, но никой не е отишъл в чужбина да мие чинии и да сади тютюн като нас бугарите така, че лошото още не им е дошло. просто ги държат на капка за да им им купят компаниите и после ще спрат лекарството. Но ми писна да чета колко били зле и в последствие им отпускат 130 милярда. просто ми е писнало да чета за тях време е Еврейските държави САЩ и Израел да атакуват ИРАН. И Гърция ще изчезне от медиите. Аз още преди година ги зложих във ФАЛИТ и там ще си останат. Не ме интересува нито разни аналитици нито Марио Драги, нито пък Меркози. Гърция е ФАЛИРАЛА, но още не ни го казват, ЗАЩОТО всички ще платим сметката на гърчолята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Moodys присъди най-ниския възможен рейтинг на Гърция------------------------Гърците обаче имаш широки крачоли - има къде да се премести...."Moody" ;)при 2170 Е средна месечна заплата- оценката на спекулантите едва ли им влияе много....според мен изобщо не им влияе !Живеят си живота и няма намерение да стават ратаи и гледачки на болни в БГи така ще е до следващата криза.......а след следващата-като след предишната-----------колкото по-малко знае един човек - толкова повече се страхува от онова-което е обявено за страшно Вярващият се страхува от Дявола без да пита-има ли Дявол ?! .. Просто Дяволът е обявен за страшен !на Moodys това им е работата - да произвеждат страхове...........както и на църквата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Просто да не им дават помощи. Това е решение по-добро и за самите гърци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
То това е обществена тайна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
С две думи по-голямата част от кредиторите на Кремиковци искам да кажа Гърция ша пият една студена вода. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
stone kold
преди 12 години
смешни станахте всички агенций....играха заедно с гърците и направиха стотици милиярди само от сваляне на рейтинги и шортване на еврото...народа да плаща а тези по върховете си направиха милиярдите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още