IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Гърция е отчасти в несъстоятелност

Решението на рейтинговата агенция бе очаквано, след като страната реално промени със задна дата условията по част от дълга си

10:17 | 28.02.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
S&P: Гърция е отчасти в несъстоятелност

Рейтинговата агенция Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на Гърция от СС на SD (selective default - частичен фалит) на фона на продължаващата дългова криза в страната, предаде Ройтерс.

"SD" означава, че според агенцията страната е започнала избирателно да обслужва само част от дълга си при продължаване на своевременното и пълно изплащане по други дългови задължения.

Решението идва след като гръцкото правителство въведе със задна дата клауза за колективно действие по някои от емисиите си облигации, която от своя страна ще задължи държателите на тези книжа да се съгласят с мнението на квалифицирано мнозинство от тях.

„Според нас въвеждането на клаузите със задна дата води до съществени промени в първоначалните условия на засегнатия дълг и представлява начало на преструктурирането му. Според нашите критерии, което и да е от двете е основание да понижим кредитния рейтинг на Гърция до SD, а рейтингите на засегнатите емисии - до D", се арументира агенцията.

Промените със задна дата вероятно ще намалят възможностите за преговори на облигационерите при вече започналата замяна на държания от частния сектор гръцки дълг с нови облигации с 53,5% по-малък номинал, по-нисък купон и по-дълъг срок. Тези условия сумарно се равняват на близо 75% загуба за инвеститорите, пише още в обосновката на агенцията.

Понижението на кредитния рейтинг на Гърция от международната рейтингова агенция Standard&Poor's до SD няма да има никакви последствия за гръцката банкова система, съобщи днес министерството на финансите на Гърция, цитирано от DPA.

Според ведомството тази стъпка на агенцията е била предварително заявена и всичките последствия от нея са били прогнозирани, планирани и отчетени в съответствие с решенията на Европейския съвет и еврогрупата.

Преминаването към избирателно плащане може да активира суаповете за защита от фалит (credit-default swaps – CDS). Тези т. нар. финансови застраховки срещу неплатежоспособност са една от причините, заради които финансовата криза от 2008 г. взе такива драматични размери. Тогава се получи верижна реакция във финансовата система.

Според S&P ситуацията може да се подобри, ако достатъчно облигационери обменят книжата си, както е уговорено. В този случай било възможно този „частичен фалит“ да бъде разгледан като преодолян и рейтингът да бъде вдигнат отново на CCC.

S&P обяви през януари, че ще понижи рейтинга, в случай на дългово преструктуриране и сега последва рейтинговата агенция Fitch, която понижи кредитния рейтинг на Гърция през последната седмица до C.

Според изказвания на гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос рейтингът SD не означава, че CDS за гръцкия държавен дълг ще влязат в действие. Президентът на Европейската централна банка Марио Драги обясни наскоро, че ЕЦБ няма вече да приема лесно гръцки облигации като обезпечение, ако рейтинговите агенции заклеймят страната със статута на временна невъзможност за плащане.

Като временно решение тогава може да се отпуснат 35 млрд. евро от временния европейски спасителен фонд, така че ЕЦБ и централните банки на страните членки на еврозоната да продължат да приемат гръцки облигации.

В обща декларация Европейската комисия, Еврогрупата и гръцкото финансово министерство обясняват, че действията на агенцията са били обявени предварително и очаквани. Понижението на рейтинга няма да има никакви последствия за гръцката банкова система, тъй като срещу неговото въздействие вече са предприети мерки от Банката на Гърция, а това ще направи и Европейският фонд за финансова стабилност, се казва в изявлението на министерството.

Standard & Poor's обяви още, че насрочената за 12-и март замяна на облигации и „орязването“ на дълга ще доведат до повишение на рейтинга на страната до CCC, което е 4 степени над фалита, но и цели 17 под най-добрата оценка AAA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Гърция е инструмент в ръцете на големите в Европа - Германия и Франция. Чрез гърците тези две държави смучат пари с огромни лихви, които преди това са вкарали там. В условия на криза е перфектно да си вкарваш напечатани пари, докато останалите те гледат със зяпнала уста. Германия и Франция обират Европа, а Гърция в замяна продължава да яде и пие на аванта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
saruman
преди 12 години
тато, ти отчасти ли си *** или изцяло:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
ТАТО
преди 12 години
"S&P: Гърция е отчасти в несъстоятелност"Инвестора са велики )))))))))Заглавието на статията звучи като :Булката е малко бременна )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
markov
преди 12 години
(credit-default swaps CDS) те това вече е голям цирк. Оказа се че уж застраховките по фалит за които са плащани сочни премии не струват почти нищо и няма да се активират. Поредния инструмант който носи пари на едрите играчи без да го задължава с нищо насреща се оказва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
vankata89
преди 12 години
Никой не им е виновен на инвеститорите. Като инвестираш едни пари винаги има риск да не си ги получиш колкото и малък да е той. Щом са имали пари за инвестиции значи могат и без тях :) ако им бяха толкова нужни нямаше да ги инвестират. А иначе горките инвеститори сигурно утре ще излязат на улицата и ще просят за хляб хахахахах ама на дали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Крайно време е да се спре кислорода на болния човек за да се научи да диша САМ, а не да симулира тежка белодробна недостатъчност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Да от ПО-голямата част :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
От части ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още