IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки ще се финансират временно чрез схемата за спешна ликвидна подкрепа

Днес ЕЦБ забрани гръцки облигации да се ползват като обезпечение по нейните операции до активирането на спасителната програма за страната

17:34 | 28.02.12 г.
Гръцките банки ще се финансират временно чрез схемата за спешна ликвидна подкрепа

Централната банка на Гърция вероятно ще се намеси при изглаждането на подробностите около финансирането за гръцките финансови институции, след като кредитният рейтинг на страната беше понижен по-рано от очакваното, а Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че финансовите институции в южната ни съседка ще могат да се финансират по линия на схемата за спешна ликвидна подкрепа, съобщи Ройтерс.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) свали рейтинга на Гърция до ниво „частичен фалит“, след като Атина започна операцията по замяна на свои облигации, за да намали дълговото си бреме.

Действието на рейтинговата агенция се очакваше, но S&P понижи кредитния рейтинг на Гърция преди финансовите министри на държавите от еврозоната да активират новата спасителна програма за страната.

Програмата предвижда Гърция да получи 35 млрд. евро (47 млрд. долара) от Европейския фонд за финансова стабилност, които са предназначени за гръцките банки. Тъй като обаче схемата все още не се е задействала, днес от ЕЦБ казаха, че националните централни банки ще трябва да се включат в помощта за гръцките финансови институции чрез схемата за спешна ликвидна подкрепа.

Причината за това е, че управителният съвет на ЕЦБ наложи временна забрана гръцките облигации да се ползват като обезпечение по нейните операции. Ликвидните нужди на засегнатите контрагенти могат да бъдат задоволени чрез съответните централни банки в съответствие със споразумението за спешна ликвидна подкрепа, пише в становището на ЕЦБ.

От централната банка уточняват, че дълговите инструменти, емитирани или гарантирани от Гърция, ще могат да се ползват като обезпечение по операциите й след активирането на спасителната програма за Атина.

Това, че финансовите министри на държавите от еврозоната и ЕЦБ не са предвидили, че схемата с участието на фонда за финансова стабилност няма да бъде задействана навреме, вероятно ще разгневи доста хора, отбелязва агенцията.

Въпросът е сериозен, тъй като гръцките банки са изправени буквално пред фалит. Освен това проблемът изплува в изключително деликатен момент – само ден преди ЕЦБ да реализира новата порция ликвидност, която ще се влее в банките под формата на нови 3-годишни заеми.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още