IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's понижи перспективата по кредитния рейтинг на ЕИФС

Агенцията може да понижи и дългосрочния рейтинг на фонда, ако рейтингът на поне една от държавите-гаранти падне под ниво АА+

20:48 | 27.02.12 г.
Standard & Poor's понижи перспективата по кредитния рейтинг на ЕИФС

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи перспективата си по дългосрочния рейтинг на Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) до негативна, потвърждавайки нивото на самия рейтинг АА+, се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от РИА Новости.

Краткосрочният рейтинг на временния спасителен фонд за еврозоната е потвърден на ниво А+1.

В момента ЕИФС финансира помощта за Ирландия и Португалия. От средата на годината той ще работи с постоянния Европейски механизъм за стабилност (ЕМС).

През миналата седмица президентът на ЕИФС Клаус Реглинг обяви, че фондът ще финансира и втория спасителен финансов пакет за Гърция, вместо това да става както досега от страните от еврозоната под формата на двустранни споразумения.

От Standard & Poor`s отбелязват, че рейтингите на ЕИФС зависят директно то тези на държавите-гаранти на фонда. „Без подобряване на качеството на кредитоспособността можем да понижим рейтингите на ЕИФС, ако кредитните рейтинги на макар и една от държавите-гаранти на фонда с рейтинг ААА или АА+ паднат под последното ниво“, подчертават от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още