IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: САЩ са изправени пред ново понижение на кредитния рейтинг

В зависимост от президентските избори, то може да настъпи след между 6 и 24 месеца, заяви управляващият директор в агенцията Джон Чеймбърс

21:01 | 08.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
S&P: САЩ са изправени пред ново понижение на кредитния рейтинг

САЩ, които нямат план за ограничаване на дефицитите си в размер на 1 трлн. долара, са изправени пред перспективата от ново понижение на кредитния си рейтинг след между 6 и 24 месеца в зависимост от изхода на президентските избори през ноември, смята Джон Чеймбърс от кредитната агенция Standard & Poor’s.

Америка има рейтинг AA+ с негативна перспектива от 5 август миналата година, когато S&P лиши Америка от първокласната й ААА кредитна оценка, позовавайки се на неуспеха на правителството да намери решение за начина на намаляване на дефицитите. Чеймбърс оценява вероятността за ново понижение на 33%.

"САЩ нямат толкова голяма нужда от краткосрочно  затягане на фискалната политика, колкото от убедителен средносрочен фискален план", каза Чеймбърс, който е управляващ директор за националните рейтинги в агенцията.

Инвеститорите в облигации пренебрегнаха понижението на американския рейтинг, довеждайки доходността по щатските ДЦК до най-ниските нива в историята, на фона на опасенията, че американската икономика е в застой и успоредно с изострянето на дълговата криза в Европа.

Държавните облигации са донесли 3,9% след понижението, като са поскъпнали с 9,8% през миналата година - най-доброто им представяне от 2008 г. според индекса на Bank of America Merrill Lynch.

"Не мисля, че ще се случи нещо до изборите през ноември", предполага Чеймбърс.

S&P заяви през август, че рисковите политически маневри около повишаването на дълговия таван на американското правителство са показали, че САЩ се превръщат в "по-малко стабилни, по-малко ефективни и по-малко предвидими".

"Политиката на ръба не е изчезнала”, посочи днес Чеймбърс, като допълни, че „това просто не се случва в други страни с ААА рейтинг".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Е, нали агенциите са Американски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още