IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Делът на фирмите, чийто рейтинг може да се понижи, спадна двойно за 2 години

Рисковете от фалити ще се увеличат, но повечето европейски компании имат достатъчно голям буфер, за да преживеят кризата, зявяват от агенцията

08:17 | 21.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	И Франция загуби топ рейтинга си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И Франция загуби топ рейтинга си. Снимка: Ройтерс

Напоследък Standard&Poor’s (S&P) не може да се оплаче от липсата на внимание - най-малко защото кредитните понижения на рейтинговата агенция на няколко държави от еврозоната преди няколко дни предизвикаха буря от възмущение.

Но поканата за годишната пресконференция за перспективите за развитие на кредитоспособността на компаниите в Европа не намери по-силен резонанс от обикновено: едва 20-ина журналисти са се събрали сутринта на 27-ия етаж от 200-метровата Main Tower във Франкфурт. Там е централата на европейското поделение на компанията на американския медиен гигант McGraw-Hill, в което работят 120 от 10 000 служители по целия свят, пише Handelsblatt. 

Там, където щорите откриват изглед към града, в мъглата може да се видят само очертания. Образът, който се показа отговаря на експерименталния подход на лидера в индустрията на рейтингите. Защото критиците постоянно мърморят за липсата на прозрачност при Standard&Poor’s и я обвиняват в тайни споразумения, а някои дори подозират конспирация на агенциите за кредитен рейтинг срещу Европа.

Тобиас Мок приветства журналистите с думите: „Аз съм много доволен да видя, че все още има интерес към корпоративните рейтинги". Защото те, а не оценката на кредитоспособността на държави, според него е "перлата на S&P“. Управляващият директор и главен анализатор за рейтингите на европейските компании заявява в самото начало, че не може да отговаря на общи въпроси за S&P. Той иска да говори само по своите теми.

Онова, което иска да покаже Standard&Poor's, е „просто бизнес“ - без значение под какъв силен обстрел е подложена рейтинговата агенция нейните служители изпълняват прилежно ежедневната си работа. И в допълнение централно място заемат оценките на кредитоспособността на 700-те най-големи компании в Европа, почти всички от които имат приходи от над 100 млн. евро годишно. Това е работа за 130 анализатори, които са подкрепени от 30 сътрудници – да оценят една трета от съветваните от агенцията компании, сред които са и големи банки и застрахователни компании.

Компаниите са въоръжени срещу очакваната рецесия

За положението на корпорациите Тобиас Мок, въпреки проблемите с националните дългове, има какво да каже: „За тях има други важни въпроси, а не тази криза". След колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers през есента на 2008 г. компаниите „свършиха страхотна работа“. Катастрофата тогава предизвика огромна несигурност и по отношение на кредитоспособността на компаниите.

Днес анализаторът оценява положението им много по-добре, отколкото тогава. Почти една пета от компаниите (19%) имат негативна перспектива или са в негативния списък за наблюдение от агенцията ("Credit watch negative"). Преди две години делът на компаниите, които бяха заплашени от понижаване на рейтинга бе почти два пъти по-висок. И всичко това въпреки факта, че за първото полугодие на 2012 г. в Европа S&P очаква „лека рецесия“, а за цялата година „много слаб растеж“ от 0,4 процента.

Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още