IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P потвърди топ ААА рейтинга на ЕИБ

Агенцията е извадила рейтинга от негативния си списък за наблюдение, но перспективата му остава негативна

15:20 | 17.01.12 г.
S&P потвърди топ ААА рейтинга на ЕИБ

Standard & Poor's (S&P) потвърди максималния рейтинг на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщи Ройтерс. Агенцията е запазила дългосрочния рейтинг на банката на ниво „ААА“, а краткосрочния – на „А-1+“.

S&P е извадила рейтинга на ЕИБ от негативния си списък за наблюдение, където банката бе поставена на 7 декември, но перспективата по рейтинга остава негативна.

Преди дни S&P понижи рейтингите на 9 държави от еврозоната. Вчера агенцията свали с 1 степен и максималния кредитен рейтинг на временния спасителен фонд за еврозоната – Европейският инструмент за финансова стабилност.

Основният мотив на  S&P да остави непроменен топ рейтинга на ЕИБ е качеството на кредитния портфейл на банката. Това донякъде компенсира влошената капиталова адекватност и ликвидност, коментират от агенцията.

Около 90% от кредитите, отпуснати от банката, са предназначени за осъществяването на проекти в държави от Европейския съюз (ЕС). Останалите 10% са почти изцяло гарантирани от държави-членки на ЕС.

От 2011 г. отпусканите от финансовата институция заеми започнаха да намаляват с оглед на опитите й да овладее спада в капиталовата адекватност.

Финансовата институция е най-голямата наднационална финансова институция с присъден рейтинг от S&P, припомня рейтинговата агенция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още