IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Делът на фирмите, чийто рейтинг може да се понижи, спадна двойно за 2 години

Рисковете от фалити ще се увеличат, но повечето европейски компании имат достатъчно голям буфер, за да преживеят кризата, зявяват от агенцията

08:17 | 21.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	И Франция загуби топ рейтинга си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И Франция загуби топ рейтинга си. Снимка: Ройтерс

„Кредитоспособността на дружествата като цяло е добра“, казва Мок. Въпреки че вероятността от изпадане в неплатежоспособност ще се увеличи умерено, „за повечето компании има достатъчно голям буфер“, за да преживеят кризата. Важното е дали те могат да отчетат ръст извън Европа, особено в бързо развиващите се страни Китай, Индия, Бразилия и Русия.

Тежко ще бъде положението на компаниите, които са тясно свързани с държавата, например тези от телекомуникационната индустрия. Кредитоспособността на фирмите за комунални услуги се е влошила значително спрямо предишни години, а негативната тенденция ще продължи, смята Мок.

Той очаква при решенията си за кредитиране банките да различават зърното от плявата и фирмите с лош рейтинг да усетят вниманието на институциите.

S&P докладва за „силно одобрение“ на решенията си

Очакванията на S&P се базират на сравнително оптимистичен сценарий, който например предполага среден ръст на китайската икономика от по осем на сто през следващите години. Вероятността това да се случи се оценява на поне 60 процента. Но дори и при по-лош сценарий Мок очаква съвсем малко повече негативни мнения и сваляне на рейтинги.

А разпадане на еврозоната въобще не се очаква от анализаторите и следователно то не е взето под внимание в прогнозите. Но ако се стигне до там, то ще има сериозни последствия, казва Мок.

В самия край на дискусията той все пак взима отношение и по критиките срещу S&P: „Ако забележим навреме една тенденция - сме критикувани. Ако я забележим късно - отново сме критикувани". А иначе Мок оцени с „отличен“ миналите прогнози на S&P.

„Вършим си работата и предоставяме на финансовите пазари независимото си мнение за кредитоспособността на база на обществени и прозрачни критерии“, се казва в прессъобщение на компанията.

Повечето пазарни участници имат професионално изградено мнение към дейността на агенцията. „Особено по отношение на решенията ни за рейтингите на страни от еврозоната получихме много силно одобрение, също и от известни икономисти“, казва президентът на компанията Дъг Питърсън пред Wall Street Journal.

"Пониженията на рейтингите на САЩ и на европейските страни са индикатор за това, че „S&P променя своя подход, поне по отношение на страните с високи дългове", казва Ейдриън Милър, старши вицепрезидент в GMP Securities. S&P се опитва да спечели по-голяма подкрепа от пазарите.

„Те се опитват да кажат: Нас ни е грижа за всичко това и назоваваме с истинското име онова, което виждаме“, казва Милър. Питърсън обаче му опонира: "S&P не е поела по по-твърд курс от своите конкуренти и не се опитва да влияе на пазарите с анализите си".

Поне една грижа по-малко има и Тобиас Мок - че ще има силни протести, ако дадена компания загуби своя топ рейтинг. В действителност нито една компания в Европа няма AAA рейтинг. А най-големият конкурент Moody's, който също има глобален пазарен дял от 40%, оценява S&P с умереното BBB+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още