IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малка американска рейтингова агенция понижи рейтингa на Германия

Egan Jones аргументира решението си за понижаване от AA до AA- с финансовия товар, който Берлин ще трябва да поеме

22:26 | 18.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Малка американска рейтингова агенция понижи рейтингa на Германия

Малката американска рейтингова агенция Egan-Jones понижи днес кредитния рейтинг на Германия с една степен и определи перспективата му като негативна, предаде AFP.

Агенцията аргументира решението си за понижаване от AA до AA- с финансовия товар, който ще трябва да поеме най-голямата икономика в еврозоната, като участва в плановете за спасяване на валутния съюз.

Рейтинговата агенция отбелязва, че през 2010 г. държавният дълг на Германия е достигнал 83% от нейния брутен вътрешен продукт, като при това се очаква да е нараснал до близо 86% през 2011 г., а бюджетният дефицит е възлизал на 4,6% от БВП. 

Като положителни черти на националната икономика Egan-Jones посочва малката безработица (6,8% през 2010 г.), излишъкът в стокообмена и по текущата сметка, сдържането на инфлацията на равнище от 2% през 2010 г., но най-вече впечатляващия растеж на БВП от 4% през последното тримесечие на миналата година на фона на застоя, в който е  изпаднала европейската икономика.

Въпреки че понижи кредитния рейтинг на Германия, малката американска рейтингова агенция очаква доходността на емитираните от страната облигации да остане ниска, като се има предвид, че нейната икономика е сред най-устойчивите в ЕС и че Европейската централна банка (ЕЦБ) осигурява ликвидност.

През 2011 г. Egan-Jones вече намали рейтинга на Германия неколкократно. В момента най-голямата икономика на еврозоната се оценява с три степени под топ рейтинга AAA. В петък най-голямата агенция S&P понижи рейтингите на девет страни от зоната, но остави рейтинга AAA на Берлин.

Egan Jones не е сред познатите имена на агенции, но заради независимостта си има добър имидж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още