IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Демографските процеси скоро ще застрашат рейтингите на страните от Г-20

Агенцията може да прибегне до понижения в рамките на три години, ако тези държави не предприемат реформите, произтичащи от застаряващото им население

14:57 | 31.01.12 г.
S&P: Демографските процеси скоро ще застрашат рейтингите на страните от Г-20

Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s предупреди, че може да понижи рейтингите на „няколко“ от държавите с най-висок рейтинг от Г-20 от 2015 г., ако техните правителства не успеят да проведат реформи за ограничаване на нарастващите разходи за здравеопазване и други разходи, свързани със застаряващите нации, съобщи Ройтерс.

Развитите страни в Европа, както и Япония и САЩ, е вероятно да претърпят максимално влошаване на състоянието на публичните им финанси през следващите четири десетилетия, тъй като нарасналият брой възрастни хора увеличава натиска върху системите за социално осигуряване“, се посочва в доклад на агенцията.

„Постоянното увеличаване на разходите за здравеопазване ще дърпат конците на публичните разходи през следващите десетилетия“, пише в доклада анализаторът в Standard & Poor's Марко Мърсник. „Ако правителствата не променят системите за социална защита, последните няма да могат да бъдат поддържани“, добавя той.

Ако не бъдат предприети никакви реформи, понижението на кредитните рейтинги, свързани със здравеопазването, най-вероятно ще започнат в рамките на 3 години, което евентуално би довело до увеличаване на броя на държавите с неинвестиционен рейтинг до 2020 г., сочи докладът.

Бюн Янгуей, директор на отдела за макроикономика в корейския Институт за икономически изследвания, предупреждава, че развитите държави могат да станат жертви на собствените си системи за социална сигурност.

„Колкото по-развити стават държавите, толкова повече се усложняват структурите на социалното им осигуряване. В опит да бъдат задоволени всички социални нужди, разходите ще трябва да претърпят промени във всяко отношение“, каза Бюн.

„Смятам, че нашата държава върви най-вече в тази посока ... и това в крайна сметка ще доведе до намаляване на производството. Има по-голям шанс от тази гледна точка развитите държави да се окажат обект на понижение“, добави той.

Здравеопазването в развитите държави се очертава като сектор с най-бързо нарастване на разходите, а тези страни вече разполагат с най-висока социална защита и най-бързо влошаващи се демографски профили.

Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още