IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Демографските процеси скоро ще застрашат рейтингите на страните от Г-20

Агенцията може да прибегне до понижения в рамките на три години, ако тези държави не предприемат реформите, произтичащи от застаряващото им население

14:57 | 31.01.12 г.
S&P: Демографските процеси скоро ще застрашат рейтингите на страните от Г-20

Например очаква се населението на Япония да намалее с 30% до 2060 г., като двама от всеки петима японци тогава ще бъдат над 65-годишна възраст, стана ясно от доклад на местна агенция към министерството на здравеопазването на страната.

Разходите на Япония за социални нужди, които включват пенсии и здравно осигуряване, се очаква да достигнат 108 трлн. йени (1,4 трлн. долара) през настоящата финансова година, приключваща на 31 март, което представлява около 22% от брутния вътрешен продукт на страната. До финансовата 2025-2026 г. прогнозите са те да нараснат до 141 трлн. йени.

„С течение на времето това би трябвало да се превърне в истински проблем за Япония“, заяви Ейдриън Фостър, ръководител на отдела за проучване на финансовите пазари в хонконгския филиал на Rabobank International. „Налице е призив към властите да прокарат финансова реформа. Когато погледнете към правителството обаче изглежда, че на него му липсва всякаква реална възможност да отговори адекватно на проблема“, добави той.

Понижаващата се норма на раждаемост и бързо застаряващото население са проблеми, пред които се изправят и повечето от богатите съседи на Япония.

Южна Корея, Сингапур и Тайван флиртуват чрез политики, насочени към стимулиране на браковете и раждаемостта, но с ограничен успех.

Най-драматичният пример за тази тенденция е Южна Корея. Докато икономиката ѝ процъфтяваше през последните 40 години, тя премина разстоянието от страна с една от най-високите норми на раждаемост сред развитите държави до страна с една от най-ниските. До 2050 г. почти 40% от населението ѝ вероятно ще бъде над 65-годишна възраст.

В доклад, публикуван от южнокорейското министерство на стратегията и финансите от юли 2011 г. се чете предупреждението, че през 2050 г. националният дълг ще скочи до 138% от БВП от 34% през миналата година заради увеличаването на разходите за пенсии и здравно осигуряване.

Развиващите се държави, особено онези от Югоизточна Азия, разполагат с малко повече пространство за маневриране заради по-благоприятната демографска картина и икономическия ръст, твърдят от Standard & Poor's. Но дори и там положението се променя – например в Тайланд съотношението на хората над 60 години се предвижда да нарасне до почти една четвърт през 2030 г. при 13% в момента.

Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още