IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статистиката предвижда пореден спад в раждаемостта и през тази година

След 2009 г. броят на новородените намалява с по 5 хиляди на година

12:43 | 28.12.11 г.
Статистиката предвижда пореден спад в раждаемостта и през тази година

Предварителните данни за броя на ражданията през 2011 г. показват пореден спад на живородените деца спрямо миналата година, с което по този показател страната се връща на нивата от 2004 г. Това е съобщила Магдалена Костова, началник на отдел "Демографска статистика" в Националния статистически институт, предаде БТА.

През тази година новородените се очаква да са с около 5 хиляди по-малко в сравнение с 2010 г., когато пък са отчетени с 5 хиляди по-малко спрямо предходната 2009 година.

Въпреки отрицателната тенденция анализаторите сочат, че по показателя раждаемост през последните пет години България се доближава до средните стойности за европейските страни.

С по-ниска раждаемост са Германия, Латвия, Унгария, Италия и Австрия. Най-високо равнище на раждаемост от европейските държави има в Ирландия, Франция и Великобритания.

От градовете в България най-висока раждаемост се отчита в Сливен, София и Варна, а най-ниска - в Кюстендил и Видин.

Намалява относителният дял на ражданията от жени на възраст между 20 и 29 години, но пък нараства делът на новородените от жени във възрастовата група до 39 год.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още