IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Хората, които сега са на 30 години ще се пенсионират на 70

Единственият начин за младите днес да осигурят старините си е да не разчитат само на пенсията, посочва експертът

10:33 | 18.01.12 г. 63
Иван Нейков: Хората, които сега са на 30 години ще се пенсионират на 70

Хората, които днес са 30 годишни ще се пенсионират на 70 години. Движим се към възраст за пенсиониране между 68 и 70 години. Може би след 20 или след 30 години, но това е перспективата. Това каза Иван Нейков, председател на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика (БИТСП), съобщи bTV.

Хората между 30 и 40 години днес са повече на брой от всички предишни и следващи ги поколения. Спадът на раждаемостта след 80-те години на миналия век, тепърва ще се отразява на поколения българи, както и на цялата ни икономика, смята Нейков.

Българите между 30 и 40 са над 1 милион. Те внасят най-голяма част от парите, с които се изплащат пенсиите на сегашните пенсионери. Когато тези над милион българи станат достатъчно възрастни, за да се пенсионират, техните пенсии трябва да бъдат плащани от днешните тийнейджъри. Това ще се случи около 2035 г. 

Вече знаем, че тийнейджърите са два пъти по-малко от 30–40-годишните. И ако днес, при сравнително голям брой трудоспособни, пенсионната система изнемогва, как ли ще работи, когато хората в активна възраст станат два пъти по-малко от пенсионерите?

Нейков коментира, че дори простата математика показва, че когато хората у нас на 30-40 станат баби и дядовци, те ще са повече от половината население, а пенсионната система ще може да функционира само, ако пенсионната възраст се вдигне драстично. 

Той допълни, че нито едно българско правителство досега не е посмяло да направи план за пенсиониране на всички трудещи се. И разкри, че в някои европейски страни със застаряващо население властта вече е направила това признание.

„Чехите са пионерите - те обявиха на генерацията, която сега навлиза на пазара на труда, че през 2050 г. те ще се пенсионират на 73-годишна възраст. То е доста стряскащо, но е много професионално. Когато садиш домати, хоризонтът трябва да е 5 месеца, когато правиш пенсионна реформа, хоризонтът трябва да е 50 години,” коментира още Нейков.   

По думите му онова, което трябва да ни притеснява, е не демографската ситуация, а късият хоризонт. „Това че трябва да запушим дупката в бюджета за тази година, догодина. Много по-добре е да имаме стратегията, да имаме общо съгласие какво ще се прави. Това не се случва в момента.”

Ако сте от 20 до 30-годишни, ще се изправите пред ново голямо предизвикателство около 2050 г. Тогава около 400 хил. българи, които днес са между 20 и 25 ще излизат от трудоспособна възраст. Те ще бъдат заменени от едва 300 хил., които днес са между 10 и 15-годишни. Изводът е, че ако сте между 20 и 30-годишни, ще се пенсионирате най-рано на 72. Защото малобройното поколение от големия демографски срив през 90-те ще трябва да ви храни.

„Важното е честно да им се каже, че те няма да се пенсионират на тази възраст, на която е обявено днес. Ние нямаме друга алтернатива, ще дойде моментът, ще се чукнем по главата и ще разберем, че не можем с възраст по-малка от 67-68 години”, каза още експертът, като уточни, че това не се отнася за хората, на които днес им предстои пенсиониране.    

Експертите са категорични - единственият начин за младите днес да осигурят старините си е да не разчитат на пенсията. Или поне не само на пенсия. Защото отказът на днешното най-активно поколение да създава повече от едно или две деца, безспорно ще бъде платено с късно пенсиониране.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 1 rate down comment 0
21.12.2012
преди 12 години
Проблемът е свързан с това, че се облагат с осигурителни вноски единствено доходите от труд, а не и от капитал. През последните десетилетия в света делът на доходите от труд като част от БВП намалява, докато делът на доходите от капитал расте. Сравнете данъчната тежест между труда и капитала. Не е възможно единствено от осигурителните вноски върху труда да се финансират пенсионната и здравната системи. В повечето страни за изплащане на пенсиите се ползват пари от други данъчни постъпления. Конкретно за България от вноски идват едва 40% от парите за пенсии, останалите 60% са от бюджета. Намаляването и застаряването на работната сила води до още по-голям спад на доходите от труд. И кръгът се затваря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 1
emilyyyyy
преди 12 години
нямаше да се стигне дотук, ако осигуровките на всеки работещ отиваха по лична спестовна сметка, така както е в америка на пример, всеки има личен осигурителен номер, и след 15 години разполагаш с парите коита са натрупани.през това време ги даваш в частни пенсионни фондове които ти плащат лихва . така ще получиш това което заработваш, а който не е работил няма да яде .. за здравеопазването е същото, в зависимост от вноската която плащаш там ще получиш по-голямо или по-малко внимание. ако не си плащал ще те оставят да умреш на улицата. а тука кво става - един работи и носи 10 на гърба си и накрая нищо няма да получи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Не бойте се деца. Ето ви др. прогноза *** стават 80-20 % и всички *** ги правим полицаи= пенсиониране на 45 с 20 БРУТО заплати и доживот по 500 и нагоре ПЕНЦИА и всичко е ОК. Само требе да видим как да прекараме *** да работят :-)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 4
cokrat1
преди 12 години
"Копелетата" нека прочетат матряля под тоя линк...и да млъкнат "завинаги" както се казва по един друг повод...http://***.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/01/19/1748198_cvetan_todorov_za_korporaciite_svobodniia_pazar_i/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Възрастта за пенсиониране няма да е толкова стряскаща, колкото ще е стряскащо съотношението на българи:*** след 30 години. Ще умираме в мъки, това е бъдещето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 8 rate down comment 0
vova4ka
преди 12 години
Една проста математическа сметка: пенсионна осигуровка 5.7%, СРЗ - 700лв. Т.е. 1 работещ плаща по 40лв всеки месец за пенсии. Синдикатите изчислиха, че за някакъв относително нормален стандарт за необходими 500лв/мес. Излиза, че 12.5 рабощи трябва да издържат 1 пенсионер, за да работи системата наистина както трябва. В Бг има 2.3млн менсионери, значи трябва да има 29млн работещи в Бг (или поне СРЗ да е 10пъти по-висока). Очевидно няма как да се получи, което ме навежда на мисълта, че нещо не е както трябва. В момента съотношението пенсионер-работещ е почти 1:1. Айде обяснете как да издържам цял пенсионер (освен това 1 безработен, 1 ***, 1 държавен служител, 1 полицай, който се пенсионира на 40, без да е внесъл и 1ст осигуровки, че трябва да му платя и 20-те заплати при пенсиониране)?! Освен това и аз от време на време трябва да похапвам, защото на фотосинтеза пробвах вече... не става. Имам и жена и дъщеря, които също за съжаление нямат способността да фотосинтезират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 3
rinaa
преди 12 години
Кой , кого нарича *** - неграмотнияяяя .... образовай се .......иначе сме отворени - коментираме , пишейки нещо като ниШТо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
*** е в германия дано му падне самолета ....отивам най-големата свешт да палим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
"Вноските, които правите за пенсия са направени лично от тези, които са със собствен бизнес."Пълни глупости говориш душа, парите се взимат точно от работниците. А това че работодателя ги внася от тяхно име е съвсем друга бира. Това е като да кажеш че милицията е източник на реда, щото бори бандитите. Не, източник на реда са гражданите, които финансират милицията и борбата с бандитите.В частност има предостатъчно начини да се осигуриш за старини без да разчиташ на инвестиционни фондове. Единият е да купуваш сега това, което ще ти трябва в бъдещето - апартамент, къща, земя - и като притежаваш нужното да инвестираш в нещо, което ти носи доход - земя, апартамент за под наем и т.н - и накрая да ги заравяш в имане, за което винаги има търсене.Това никога няма да се случи обаче, защото парите в джоба са си твои, и ББ бая ще се озори да ги национализира (да се чете - открадне) за да купува гласове. Най-добре са си в НОИ, че са наблизо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
ОБРАХА ПАРИТЕ и бъдещето на вас и на вашите деца а вие продължавайте да ги търпите - с търпене не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още