IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Пенсионната възраст расте с по четири месеца до 2014 година

Парламентът прие на второ четене възрастта за пенсиониране да се повишава от 2012 г. въпреки отпора на опозиция и синдикати

13:20 | 08.12.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Окончателно: Пенсионната възраст расте с по четири месеца до 2014 година

Пенсионната възраст ще се увеличава постепенно с по четири месеца на година до 2014 година, решиха окончателно депутатите.

Спорният текст от пенсионната реформа беше гласуван окончателно от депутатите в Народното събрание днес малко преди 13 часа. Това стана след оживени дебати цяла сутрин, в които участваха основно депутати от опозицията.

От гласували в пленарна зала 135 депутати общо 82 бяха „за“, 51 „против“ и 2 въздържали се.

В крайна сметка Законът за държавното обществено осигуряване, в частта му за пенсионната възраст, беше приет във вариант, за който настояваха управляващите. Миналата седмица същите текстове бяха приети на второ четене и  от парламентарната бюджетна комисия.

Окончателно приетият текст гласи, че от 31 декември 2011 г. възрастта за пенсиониране се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по четири месеца на година до достигане на 63 годишна възраст за жените и 65 години за мъжете за трета категория труд. Пенсионната възраст ще се повишава и с по една година за първа и втора категория труд. 

Преди гласуването депутатът от Коалиция за България и Драгомир Стойнев коментира, че „пенсионната реформа се приема на тъмно". Той подчерта, че е трябвало въпросът да бъде поставен на широк дебат, при който хората да решат дали да се повишава възрастта за пенсия или да се вдигнат осигурителните вноски, като алтернатива.

Стойнев изтъкна, че приемливият вариант по време на криза е да се вдигнат осигурителните вноски, като предложението на Коалиция за България беше това да стане с 2,2 процентни пункта. Според изчисленията на депутатите от левицата това би донесло допълнително в бюджета на ДОО над 400 милиона лева, докато вдигането на пенсионната възраст би допринесло само с около 30 милиона лева.

От левицата твърдят, че по този начин управляващите прехвърлят негативите от икономическата криза върху бедните.

От БСП отбелязаха и че не е прието и друго тяхно предложение - за максималния осигурителен доход. То беше да бъде вдигнат максималният осигурителен праг от догодина на 2700 лева, а от 1 май той да стане 2900 лева. Според изчисленията на БСП това би донесло допълнително около 122 милиона лева. Мнозинството обаче гласува максималният осигурителен праг да се запази на 2000 лева.

По време на дебатите по ДОО социалният министър Тотю Младенов мотивира внесените от управляващите предложения, че през последните седмици икономическата ситуация в Европа се е влошила и това няма как да не се отрази и на България. Затова е било наложително мерките да се въведат по-рано от предвиденото.

Министърът припомни, че от 1 януари 2014 г. пенсионната реформа предвижда да отпадне тавана за новоотпуснатите пенсии.

В момента депутатите продължават с дебатите по бюджета на държавното обществено осигуряване, след това ще се обсъжда и гласува Бюджет 2012.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
фатката е никой ништо да не плашта и така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
ostin22
преди 12 години
Задача с повишена трудност: Средната продължителност на живота в България е 67г. за мъжете. За тези които не могат да съберат 40 години стаж те се пенсионират на 67 години..та значи 39 години плащане....за нищо! :-) Това по-честно ли ти се вижда???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Задача с повишена трудност:Средната продължителност на живота в България е 67г. за мъжете. За тези които се осигуряват на 2000 лв. държавата имвзема около 150 лв на месец за пенсия.Така сега да посмятаме:За 1 година = 1 800 лв.За 10 години = 18 000 лв.(с лихва 4 % = 22 500 лв.)За 40 години = 72 000 лв.(с лихва 4 % = 170 000 лв.)Средно всеки ще живее 24 месеца и ще взема по 700 лв. = 16 800 лв.В задачата се търси отговор на следното:1. Къде са останалите 150 000 лв.?2. Защо не ги спестяват самите мъже тези пари на месец?3. Къде отиват парите на всичките хора които се осигуряват?Всякакви цифри и числа са съвпадения, моля ако някоя цифра се е разпознала, то същата да разбере, че това е случайност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
yonko
преди 12 години
Фатката не е само да се събират допълнителни пари от осигуровки, а и да се отложи изплащането на нови пенсии с по четири месеца на година си е доста пара. А *** айде да си дигнете вашите осигуровки с 2.2 процентни пункта!!! Мойте не ги пипайте, че ви утепам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Здравейте, ще расте с по 4 м. и след 2014 г. до достигане на 65 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
qwertyui
преди 12 години
Сегашната възраст за пенсия е 63г. За 3 години ( 2012-2014 съгласно заглавието) по 4 месеца се събира още една година и става 64г. Защо пишете 65г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още