IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха пенсионната реформа на второ четене в парламентарната бюджетна комисия

Окончателно беше прието и увеличението на минималната пенсия догодина

16:59 | 01.12.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Приеха пенсионната реформа на второ четене в парламентарната  бюджетна комисия

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие окончателно възрастта за пенсиониране да се повишава с по четири месеца в следващите три години, като това ще важи за всички категории труд.

Това ще бъде записано в приетия днес на второ четене бюджет на ДОО за 2012 г. Спорният текст беше внесен по време на самото обсъждане на бюджета в комисията. Беше обяснено, че предложението се подкрепя от премиера и финансовия министър.

Във връзка с въпрос на депутата от Коалиция за България Мая Манолова какви са финансовите разчети за ефекта от това предложение управителят на НОИ Бисер Петков каза, че според предварителни изчисления финансовият ефект за следващата година ще бъде икономия от около 30 милиона лева, а до 2020 г. се очаква финансовият ефект да бъде 660 млн. лв. 

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че въпреки че подкрепя по принцип пенсионната реформа, "не си струва за толкова малък финансов ефект на фона на общия дефицит на НОИ да се предизвикват масови протести и да се нарушават плановете на хората пред пенсиониране".

По разчети на Националния осигурителен институт хората, които ще бъдат засегнати догодина от удължаването на пенсионната възраст ще са 10 500.

Депутатите гласуваха на второ четене и повишаването от догодина на минималната пенсия от 136 на 145 лв.

Не беше прието предложението на депутати от БСП и ДПС да има индексация на всички пенсии по швейцарското правило.

Не беше прието и да се вдигат обезщетенията за майчинство. Те остават в размер от 240 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
krasun
преди 12 години
Разбира се , че стават. Работат е там , че само администрация ще трябва да има (в кръга на шегата). Всъщност осигуровките ще започнат да си ги плащат до 1 година. Някъде в сайта прочетох нещо от сорта : всички трябва да сме равни, без превилегии, нямало значение за каква професия.ОК ама вие как си представяте да останат кадри там ( старите може би) , а за набиране на нови ?Друго нещо ми се върти в главата с това, че хората под пагон не могат да развиват стопанска дейност и да работят другъде.Не всички са мързеливи, дори обратното.Не може ли да допринесат със своите ,,затворени'' пари за нещо по-добро извън своята работа. Колко пари ще се влеят в някакъв бизнес ако им се позволят и др.дейности ? Мисля , че доста...и както каза ти с доста опит са : прависти, икономисти, програмисти, инжинери и т.н.Как ще коментирате това, но какво ли ви интересува.....да си плащат осигуровките , да се пенсионират наравно с другите, а ,,несгодите'' майната им :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
Че какво, 45-50 годишните вече за нищо ли не стават? Хората тъкмо са натрупали ценен опит и дори някои от тях вече да са наддали на килограми и да не са годни за оперативна работа, може да им се намери административна длъжност, където ще са по-полезни, вместо да ги пенсионират млади и до края на живота си да пазят някой склад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
krasun
преди 12 години
Последните 10-15 години реформата в армията води до съкращения с почти 10 пъти ! Пари спестени от това не съм видял :) Техниката същата, материалното осигуряване също.Сега е 36 хил.била смешна, преди когато е била 250 000 не ни трябвала....да я махнем а ?45-50 годишен пожарникар с 30 годишен ЗИЛ, азбестово одеало и кофпомпа излязла от въоръжение идват да ви гасят апартамента...Също толкова ДЪРТ полицай...как си го представяте ?Ограниченията за военослужещите и служителите от МВР са много.Това никой от ,,обикновените хора '' не го вижда, а и не иска. Това , че са на 24 часа на разположение, че нямат право да членуват в партии, че нямат право на фирма, синдикати, че напускането на страната е също трудно и т.н.Ако ТЕ се приравнят към останалите, към ,,обикновенните данъкоплатци'' както ги наричате какво излиза, че нямат никакви привилегии, дори обратно ограничени отвсякъде ... супер:) Просто си чешите езиците.Дори и да си плащат осигуровките все тая за останалите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Каквото и да става за ПОЛИЦАИ, ВОЕННИ и ДРъЖАВНИТЕ лакеи ще има. Дори като се пенсионират пак ще са по-добре от останалите. ПРОФАНсъюзи имат всички освен обикновените хора. какво става с тези които работят в търговията, шофьори, строителни работници, шивачки, таксиметрови шофьори, земеделски работници КАКВО ? ще духат СУПАТА. Ще си плащат като попове всичките осигоровки ЛИЧНО и без помощ от др. ако немогат СОРИ няма пенсия, няма здраве ЗАЩОТО някой трябва да дава и за ДРЪЖАВНИТЕ хрантутници. Полицая се пенсионира на 45 г. до 63 са 18 г. и 20 заплати по 1000лв. и ще взима пенсия 400 лв. а др. които дават до 63 ще взимат по 290 лв. заплата майките 240лв НАКРАТКО добрия ДАНЪКоплатец си скъсва *** плаща цял живот и умира 2 месеца след пенсиониране. ЗА МЛАДОТО БУГАРСКО поколение остава """ПЕНСИОНИРАНЕ след НАСИРАНЕ""" опс СОРИ ама си е истина. РЕФОРМА нема таквоз животно всичко е да се уреди държавния лакей, послушните полицаи, които са 300 хиляди и смешните военни които са 36 хил. :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
krasybestly
преди 12 години
Министърът отбеляза, че около 1 200 000 пенсионери у нас получават пенсии под 200 лв. брой осигурени лица - 2 765 158, среден осигурителен доход от 622,30 лв., брой на безработните с право на обезщетение за безработица - 116 314 души, средногодишен брой пенсионери - 2 195 220. Просто това е статистиката. Няма как нито да се получава нормална пенсия, а какво да говорим за реформи. Единственият шанс е едните да се оставят на произвола. Но е много по лесно политически да помагаш пенсионерите и така вече младите работещи хора ги няма и тази система вижда своя край. Затова трябва да се направи нещо бързо, ударно, но няма нито политическа воля, защото също трябва и да си луд де, да оставиш сегашните пенсионери на произвола. Но за съжаление това е изхода иначе всичко пак отива, но просто в подалечен план де. Тъжно но факт!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
suniverse
преди 12 години
Това с плоската пенсия е модела Беверидж, но със сигурност не е най-доброто. Ползва се във Великобритания и системата е зверски стисната, а хората плащат осигуровки прогресивно. Никой няма да приеме подобно нещо.Държавната пенсия трябва да се състои от 2 стълба:- минимална пенсия (за физическото оцеляване)- добавка на база осигурителния принос на лицето спрямо този на всички останали пенсионериМодел на осигурителния принос:http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2010/08/08/pensions/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Пич това, което грешиш е, че има "натрупани" пари - няма такова нещо. Всички събрани вноски се харчат на момента за сегашните пенсионери.Другите неща са Ок.тъпо е обезщетението за майчинство да е под минималната заплата. Също максималния праг трябва да е вързан с мин. работна заплата. Аз лично смятам, че НОИ трябва да се преобразува в пенсионен фонд, който да осигурява пенсия за оцеляване равна на мин. работна запрата. Като вноските са равни за всички - анюитет за 30-35г.От там на такъв всичко да е доброволно в фондове.Сегашните пенсионери минават на издръжка на бюджета (то и сега са на 60% така).Социалните пенсии - инвалидните и т.н. да са към социалното министерство - за да е ясно кое от кой е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
krasybestly
преди 12 години
Добре си го измислил, само дето има един тънък момент с номер 7.Възможност за избор който иска да се осигурява който не иска да не го задължават и разбира се после няма пенсия.Който иска в НОИ който иска в частен фонд. И сега ти пояснявам, Никой не се осигурява, защото кой е луд и така хората дето требе да взимат пенсии умират (те и без това сега са го хванали(букета)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Toлкова ли е трудно да се направи следното1.Трета категория труд да се пенсионира на възраст 63-68г след 35г. стаж.Избора е индивидуален и на принципа по ранно пенсиониране по малка пенсия.Колкото повече принос имаш толкова по голяма пенсия.2.Първа категория се пенсионира на 55 а втора на 60.3.Тумбаци и военни след 55г и 30г стаж.И по шест заплати накрая както е по кодекс на труда.4.Държавните служители си плащат сами личните осигуровки а държавата частта за работодател.За тумбаците и военните ще се плащат осигуровки както за първа категория или по високи.Който иска рано да се пенсионира ще плаща по високи вноски5.При смърт натрупаните пари на наследниците.6.Инвалидните и социални пенсии към социалното министерство.7.Възможност за избор който иска да се осигурява който не иска да не го задължават и разбира се после няма пенсия.Който иска в НОИ който иска в частен фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още