IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите излизат на протест срещу пенсионната система*

Ако законопроектът за увеличение на пенсионната възраст не бъде изтеглен, ще последват браншови стачки, предупреждават профсъюзните лидери

10:42 | 30.11.11 г. 4
Синдикатите излизат на протест срещу пенсионната система*

Днес КНСБ  и КТ „Подкрепа” организират национална протестна демонстрация-митинг под мотото “НЕ на промените в пенсионната реформа".

Основните причини за протеста са две – намерението на правителството да повиши пенсионната възраст с една година за всички категории работници още от догодина и отнемането на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (клас прослужено време).

Очаква се около 20 хиляди души да участват в уличните шествия срещу предложенията за пенсионна и административна реформа, внесени от правителството за обсъждане в Народното събрание. 

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че днешният протест не е политически и че няма за цел да сваля правителството.

Търсеният ефект от стачката е законопроектът да бъде изтеглен от управляващите и да започнат преговори за постигане на баланс в пенсионната система, като се вземат предвид предложенията на бизнеса и синдикатите, обяви по БНТ Пламен Димитров.

Ако това не се случи, ще последват браншови стачки на миньори, военни, полицаи, предупреди синдикалният лидер.

Според Димитров вдигането на пенсионната възраст е крайна мярка и в момента ситуацията не налага подобна стъпка. Димитров твърди, че има други начини за стопяване на дефицита в осигурителната система, като посочи резервите в сивата икономика.

Според изчисления на бизнеса сивият сектор формира близо 30 милиарда лева, затова е важно да се приложат мерки за повишаване на събираемостта на данъците и осигуровките, както и криминализирането на укриване на тези вноски. Позицията на синдиката е, че решението на проблема е в увеличаването на приходите, а не в свиването на разходите.

Пламен Димитров разкри, че основният проблем не е в увеличаването на пенсионната възраст с една година, тъй като тази мярка ще засегне около 15 хиляди души, а спестените пари от това всъщност не покриват дефицити.

Истинският фискален ефект, който правителството търси с тези промени, ще дойде от това, че управляващите отнемат правото за осъвременяване на пенсиите, тоест замразява ги за години напред.

Освен това кабинетът отхвърля договорката от миналата година, че повече стаж ще гарантира и по-високи пенсии. Всъщност икономията от тези две мерки, които остават премълчани,  е близо един милиард лева, с които ГЕРБ разчита да покрие огромната част от дефицита в НОИ.

При условие, че депутатите одобрят така внесения проект за промени в пенсионната система, синдикатите отново няма да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който предстои в петък.

Успоредно с мирната демонстрация на синдикатите продължават и протестите на зърнопроизводителите и стачката в БДЖ, при които представитгелите на държавата не успяват да намерят компромис за разрешаване на проблемите.

Трети ден зърнопроизводителите блокират с трактори магистрали в страната с искане преди второто четене на бюджета да получат пълния размер от 570 млн. лв. национални доплащания вместо намаления с 240 млн. лв. ресурс.

Имаме 15-дневно разрешение от общините за мирните протести, обясни за Investor.bg председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукадинов.

Въпреки неколкократните разговори със земеделския министър, последният от които се състоя късно снощи в Арбанаси, фермерите не се отказват от блокирането на основни магистрали в Северна и Южна България.

Седми ден продължава и стачката в БДЖ. За днес в 14 часа са насрочени първите официални разговори между ръководството на БДЖ и синдикатите, с цел подписване на стачно споразумение.

Към 12.45 часа около 20 хиляди души скандират по улиците на столицата. В протеста участват металурзи, миньори, учители, държавна администрация, съобщи БТА.

Лидерите на двата синдиката ще връчат протестна декларация в Министерския съвет и в Народното събрание. Декларацията е адресирана до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и председателите на всички парламентарни групи. 

Профсъюзите ще призоват действащия и избрания президент да наложат вето на законовите промени, с които шоково се увеличава пенсионната възраст.

Ако исканията не бъдат приети, ще се пристъпи към ускорена подготовка на национални ефективни стачни действия.

*Допълнено към 12.45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
Подписвам се под мнението ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
edimi
преди 12 години
Абсолютно!!! Дори могат да се посочат факти в подкрепа на казаното. Включително относно "материалното благосъстояние", "доходи", "стопанска дейност", "имотно състояние" и прочие, за много от т.нар. лидери, подлидери, т.н...А мнение 2 ми навява спомени от едни отминали години, патос и още нещо, като рефрена "да се върнем години назад" :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Aleksiev
преди 12 години
Според мен синдикатите сега имат възможност да се докажат, като обединят трудещите се в различните браншове на колективни трудови договори. Какво пречи да се извоюва адекватно заплащане като в страните от Европейския съюз? А предложената реформа да се обсъди и да се вземе най-доброто решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
SEBULBA
преди 12 години
Къде може да се протестира срещу безотговорните действия на синдикатите ?Те са една КОРУМПИРАНА, ПАРАЗИТНА, РЕТРОГРАДНА и МАФИОТСКА структура, и следователно са ВРЕДНИ, и като цяло ИЗЛИШНИ !!!Най-добре е да бъдат забранени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още