IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават протестите на земеделските производители

Националното съфинансиране за земеделския сектор постепенно ще изчезне, каза зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров

11:39 | 29.11.11 г. 1
<p>
	Днес преговорите на управляващите с протестиращите земеделци продължават Снимка: БТА</p>

Днес преговорите на управляващите с протестиращите земеделци продължават Снимка: БТА

Втори ден земеделските производители продължават с протестните си действия. Фермерите недоволстват заради орязаните пари за агросектора в бюджета за следващата година.

Вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви, че протестите при сегашната икономическа ситуация, са напълно неоснователни и изрази увереност, че няма да се стигне до блокиране на границите на страната, както обявиха протестиращите.

Найденов изнесе факти, според които секторът ще получи с 200 милиона лева повече през следващата година. В същото време земеделските производители твърдят, че са ощетени с проектобюджета за 2012 г. с 230 млн. лв.

Днес преговорите на управляващите с протестиращите земеделци продължават. Предвижда се министърът да се срещне с ръководството на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Междувременно стана ясно, по информация на БНР, че 330 селскостопански машини от Хасково и Стара Загора се намират на 2 км от ГКПП „Капитан Андреево“, охранявани от частна фирма.

Зърнопроизводителите ще останат в импровизиран лагер до четвъртък, когато Народното събрание ще гласува Бюджет 2012. След това, ако исканията им не са удовлетворени, земеделците ще предприемат стачни действия - блокада на международния път към Турция и затваряне на ГКПП „Капитан Андреево”.

Протестират и земеделските производители от Пловдивско. С над 100 селскостопански машини те ще блокират за половин час Карловското шосе, съобщи Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Зърнопроизводители от Ямболско са в готовност да блокират главния път от Петолъчката до ГКПП „Лесово”. Земеделските производители от Сливенско ще тръгнат с близо 150 машини в два лъча от селата към областния град. С трактори, фадроми, комбайни и автомобили те ще се съберат на митинг в Сливен. Протестите ще продължат на Петолъчката, където ще се присъединят и земеделци от Ямбол, Бургас, Карнобат и Стралджа. Те няма да блокират пътища, а ще изчакат там решението на правителството. Врачанските фермери ще блокират по обяд за час международния път Е-79. 

По отношение на земеделските протести днес вицепремиерът Симеон Дянков заяви категорично, че нови средства за сектора няма да бъдат отпуснати.

"Парите са такива, каквито са. Разговори за допълнителни пари са безпредметни", каза Дянков.

"В началото на годината се надявахме, че ако съберем повече пари в НАП и митниците, може да раздадем повече пари, но сега се вижда, че това няма как да стане", допълни той.

Според министъра осем фирми от зърнопроизводството взимат половината от държавните субсидии за сектора. Финансовият министър посочи, че 30 милиона са отишли в ръцете само на една фирма за тази година, тъй като системата им го е позволила.

"Но сега ние променяме системата. Искаме да няма този монопол и парите да стигнат до дребните производители. Ако темата не е за пари, извинявам се на всички зърнопроизводители", заяви Дянков, изпълнявайки искането на протестиращите от понеделник да получат извинение от финансовия министър.

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров заяви, че за следващата година парите за земеделието общо са се увеличили със 191 милиона, благодарение на европейската помощ.

Но допълни, че в бъдеще все повече националното съфинансиране ще намалява и ще дойде един момент, когато изобщо няма да го има. „Това ще стане от 2014 година", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Бай Иван
преди 12 години
Уважаеме Господа управляващи,Защо не сравнявате сектора с Европа, като се оправдавате с положението там.Може ли да посочите поне една страна с по-малка субсидия за декар обработваема площ и тогава да говорим.Или да посочите една страна където доходите на държавната администрация изпреварват тези в частния сектор измелени чрез средната работна заплата.Вие създадохте правилата и Вие обещахте преоритети в селското стопанство.Къде са преоритетите за две години отнехте средствата от акциза, дигнахте минималните прагове за осигуряване, намалихте националните доплащания, за административните безобразия да не говорим.Сега какво няма средства, а за увеличаване издръжката на администрацията има.Няма пари за пенсии и стимули за тези които работят.След като не можете да осигурите 200- 300 милиона лева за учени, пенсионери, земеделци, желизничари и прочие тогава за какво сте ни.Намалете си издръжката с 10% и ето Ви 500 милиона лева, т.е.излесте един месец неплатена отпуска и готово.Бай Иван
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още