IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов: Решението за пенсионната реформа е окончателно

Засега социалният министър няма да подава оставка, ще работи за социалния мир

09:34 | 22.11.11 г. 2
<p>
	Тотю Младенов има намерение да изпълни ангажиментите си към ГЕРБ Снимка: БТА</p>

Тотю Младенов има намерение да изпълни ангажиментите си към ГЕРБ Снимка: БТА

"Решението за пенсионната реформа е окончателно. Едно правителство, което е социално отговорно, трябва да стабилизира системата. Когато има икономически и финансов натиск, ние нямаме друг избор".

Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в предаването „Тази сутрин” пред bTV. 

Така министърът защити новия вариант на пенсионната реформа, който кабинетът предвижда да стартира от следващата година. А именно да увеличи възрастта за пенсиониране с една година, което ще засегне около 15 хиляди души.

Това решение взриви социалния мир и предизвика оттеглянето на двата синдиката от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Моята цел е да възстановим диалога и да има социален мир, защото когато се правят реформи, важният е той“, посочи министърът.

Относно намеренията на синдикатите да организират ефективни стачни действия на 30 ноември и да се оттеглят от тристранния съвет Младенов обясни, че се надява в ебективността им.

"Синдикатите са разумни хора и виждат какво се случва в Европа. Казах им честно, че от тези стачки единствено ще загубят хората", посочи Младенов.

На въпрос дали е готов да подаде оставка при ескалиране на социалното напрежение, Младенов отговори, че е готов на тази стъпка, но би било безотговорно да подава оставка точно сега.

„Преди четири години съм поел ангажименти към ГЕРБ и към премиера и ги изпълнявам. Тези ангажименти са да има социален мир и диалог. Оставката ми е най-лесното нещо, но тя не решава проблемите. Естествено, че ако премиерът ми я поиска, съм готов да си я подам“, категоричен бе Младенов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
VicKing
преди 12 години
Тотю Младенов: Решението за пенсионната реформа е окончателноИ кой го взе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi 2025
преди 12 години
Дянков и Борисов да кажат дали не са конторлиран с контрол на съзнанието, както е описано тази седмица в Икономист http://***.economist.com/node/21534748 по безжична мрежа и от кого? http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още