IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов е оптимист за бъдещето на социалния диалог

Министърът на труда защити намеренията на кабинета за пенсионната реформа през 2012 г.

17:04 | 21.11.11 г.
<p>
	Тотю Младенов търси баланс за запазване на социалния диалог Снимка: БТА</p>

Тотю Младенов търси баланс за запазване на социалния диалог Снимка: БТА

Социалният министър Тотю Младенов изрази надежда, че формите на диалог между кабинета, синдикатите и работодателите не са изчерпани и че социалният диалог ще продължи.

Той заяви позицията си след днешната среща с ръководителите на двата синдиката по повод предстоящите стачни действия и оттеглянето на КНСБ и КТ "Подкрепа" от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикатите оповестиха решението си за прекратяване на участието си в тристранката с официално писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов рано тази сутрин.

Тотю Младенов заяви, че е обнадежден от разговора си с президентите на двата синдиката. „По-добре лош социален диалог, отколкото никакъв“, каза министърът. 

Според министъра пенсионната реформа трябва да продължи. Той подчерта, че реформите са необходими, за да се запази стабилността на системата и да се гарантират пенсиите на сегашните и на бъдещите пенсионери.

„Заради кризата в Европа, която се задълбочава, натискът върху осигурителните системи ще бъде изключително жесток. Длъжни сме, ако сме отговорни, да мислим за това още отсега“, аргументира се министърът.

„По-добре да го направим сега, за да не се окаже, че догодина заради задълбочаваща се криза се налагат още по-драстични промени“, изтъкна Младенов.

Министърът заяви, че не се чувства изолиран от правенето на социална политика в България, макар че в последните седмици по пенсионната реформа се изказват предимно финансовият министър Симеон Дянков и депутати от ГЕРБ.

„Ние сме един екип. Разпределили сме си функциите в Министерски съвет, те се ръководят от премиера и мисля, че всичко е наред",  посочи Тотю Младенов.

По повод на изказването на премиера от вчера, че не е доволен от работата на Тотю Младенов социалният министър, заяви, че винаги е готов да си подаде оставката.

„Премиерът е напълно прав. Работата му е да критикува министрите и министерствата, ако не са си свършили работата, включително и мен“, каза Тотю Младенов.

„Аз трябва да направя всичко възможно, за да си свърша работата“, подчерта той.

Още новини от България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още