IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Хората, които сега са на 30 години ще се пенсионират на 70

Единственият начин за младите днес да осигурят старините си е да не разчитат само на пенсията, посочва експертът

10:33 | 18.01.12 г. 63
Иван Нейков: Хората, които сега са на 30 години ще се пенсионират на 70

Хората, които днес са 30 годишни ще се пенсионират на 70 години. Движим се към възраст за пенсиониране между 68 и 70 години. Може би след 20 или след 30 години, но това е перспективата. Това каза Иван Нейков, председател на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика (БИТСП), съобщи bTV.

Хората между 30 и 40 години днес са повече на брой от всички предишни и следващи ги поколения. Спадът на раждаемостта след 80-те години на миналия век, тепърва ще се отразява на поколения българи, както и на цялата ни икономика, смята Нейков.

Българите между 30 и 40 са над 1 милион. Те внасят най-голяма част от парите, с които се изплащат пенсиите на сегашните пенсионери. Когато тези над милион българи станат достатъчно възрастни, за да се пенсионират, техните пенсии трябва да бъдат плащани от днешните тийнейджъри. Това ще се случи около 2035 г. 

Вече знаем, че тийнейджърите са два пъти по-малко от 30–40-годишните. И ако днес, при сравнително голям брой трудоспособни, пенсионната система изнемогва, как ли ще работи, когато хората в активна възраст станат два пъти по-малко от пенсионерите?

Нейков коментира, че дори простата математика показва, че когато хората у нас на 30-40 станат баби и дядовци, те ще са повече от половината население, а пенсионната система ще може да функционира само, ако пенсионната възраст се вдигне драстично. 

Той допълни, че нито едно българско правителство досега не е посмяло да направи план за пенсиониране на всички трудещи се. И разкри, че в някои европейски страни със застаряващо население властта вече е направила това признание.

„Чехите са пионерите - те обявиха на генерацията, която сега навлиза на пазара на труда, че през 2050 г. те ще се пенсионират на 73-годишна възраст. То е доста стряскащо, но е много професионално. Когато садиш домати, хоризонтът трябва да е 5 месеца, когато правиш пенсионна реформа, хоризонтът трябва да е 50 години,” коментира още Нейков.   

По думите му онова, което трябва да ни притеснява, е не демографската ситуация, а късият хоризонт. „Това че трябва да запушим дупката в бюджета за тази година, догодина. Много по-добре е да имаме стратегията, да имаме общо съгласие какво ще се прави. Това не се случва в момента.”

Ако сте от 20 до 30-годишни, ще се изправите пред ново голямо предизвикателство около 2050 г. Тогава около 400 хил. българи, които днес са между 20 и 25 ще излизат от трудоспособна възраст. Те ще бъдат заменени от едва 300 хил., които днес са между 10 и 15-годишни. Изводът е, че ако сте между 20 и 30-годишни, ще се пенсионирате най-рано на 72. Защото малобройното поколение от големия демографски срив през 90-те ще трябва да ви храни.

„Важното е честно да им се каже, че те няма да се пенсионират на тази възраст, на която е обявено днес. Ние нямаме друга алтернатива, ще дойде моментът, ще се чукнем по главата и ще разберем, че не можем с възраст по-малка от 67-68 години”, каза още експертът, като уточни, че това не се отнася за хората, на които днес им предстои пенсиониране.    

Експертите са категорични - единственият начин за младите днес да осигурят старините си е да не разчитат на пенсията. Или поне не само на пенсия. Защото отказът на днешното най-активно поколение да създава повече от едно или две деца, безспорно ще бъде платено с късно пенсиониране.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 2 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
що вие се оставайте да ви управлява криминаланата престъпна *** в Парламента и американски пионки пратени тук да разсипат държавата пък няма да емигрирате - ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ЗА ПО.ДОБЪР ЖИВОТ Е РЕВОЛЮЦИЯ И ТОТАЛНА ЧИСТКА НА ПРОДАЖНАТА И НЕКАДЪРНА ПОЛИТИЧЕСКА *** КОЯТО ТРОВИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ 22 ГОДИНИ - ДРУГА ОПРАВИЯ НЯМА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
ее много писания много нешто споко системата тоест държавата ако мога да нарека така тази територия няма да позволи да доживеем до пенсия..най много до 60 и ше завиждаме на мъртвите и така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 1
manista
преди 12 години
Не само тротоарите са направили те-сегашните пенсионери,а и много други неща.Никой не ги отрича!НО ЕДНА МОНЕТА ВИНАГИ ИМА ДВЕ СТРАНИ!А втората е-че пак те допуснаха всичко това-т.е. приватизацията.Е сега ще си сърбат и те и всички надолу попарата.Но честно казано-мене ме боли по-вече за младото поколение,отколкото за старото!А и в природата е така-старите листа окапват-ЗА ДА ДАДАТ път на НОВИТЕмладите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 1
rover
преди 12 години
И за последно нещо, срещу което много хора ще наскачат. Вноските, които правите за пенсия са направени лично от тези, които са със собствен бизнес. Всички, които са на заплата, не внасят нищо. Нещата са оформени по някакъв начин, но в края на краищата се внасят от работодателите. Лично аз внасях такива вноски на много хора, сега внасям на малко такива. И затова ги няма парите в пенсионната система. Зашото АЗ не ги внасям. А хората, които съкратих в поледните години и " са внасяли", нещо не ги виждат вече да го правят, нали?Така че, по-полека с ритането и отказът да бъдат "хранени" отвратителните гладни старци. Все пак те са направили почти всичко в нашата държава - дори тротоарите, по които ходим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 4
rover
преди 12 години
Не мога да разбера упорството и ината на някои съфорумци. За хиляден път ли да ви казвам, че нямате никакъв шанс да спестявате за пенсия по какъвто и да е начин? Посочете ми, как парите ви няма да бъдат откраднати от професионалисти. Та нали точно за това са обучавани банкери, застрахователи, мениджъри...Примери за ограбване на пенсионни фондове и сега има - от държава, от мениджъри. Както и неудачни вложения. Изтъпанчва се някой тук и обяснява как в последните 5 години нещо си с 0,01% бил увеличил парите, ама тук не споменава за инфлацията. Пак казвам, нищо не може да се направи. Сега някои не искат да плащат, защото са на 20 и .... Не е зле да влязат в някоя болница и да видят техни връстници на какъв хал са. Никой не знае дали няма да остане сам, дали винаги ще буде здрав да си изкара доходите, които има в момента. Няма повече да се моря да обяснявам това на хора, които имат претенции да пишат в инвеститорски сайт, а не вдяват елементарни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 0
manista
преди 12 години
Съжалявам Сократерно първо се държиш твърде грубо и обиждаш при изказано мнение твърде емоционално,което определено говори за отношение към коя страна на баикадата си!!Моето мнение е,че или трябва да дадем път на младите-т.е. да ги освободим от тези нерегламентирани тежести,или трябва да продължим да се грижим за старците си,които май само се увеличават...И средната продължителност на живот в момента е около 80!!А ТОВА ОЗНАЧАВА тотална ЕМИГРАЦИЯ на всички работещи!!Явно я докарахме до тук!С тази състрадателност и нежелателност да се справиме с проблемите...води до деца или пенсионери!?ПРОСТО заключение-НЯМА ПАРИ!!!Има но само на кредит-и то отново е на гърба на децата ни.ТЕБЕ за кого те боли по-вече???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 2
Мислещ
преди 12 години
Подкрепям cokrat1, един от двамата хора с мозък всред изказалите се по статията.Капиталонатрупващата система е пълен булшит, само че вървежен за хората с тесен времеви обхват на мислене. Какво като си спестявате в лична сметка? Икономическите кризи през които ще преминете през цялото време на 100% ще ви съсипят сметките. Ако не сте ги инвестирали ще ви ги изяде инфлацията дори и в банка, а ако сте ги инвестирали, половината от инвестициите ще фалират или обезценят през годините - един и същ краен резултат.По какъвто и начин да инвестирате, ако след години няма достатъчно работещи хора заради демографията - няма откъде да ви идват дивидентите, кой ще ги изработва?!! Това е абсолютно същото, каквото е да спестявате в НОЙ. Държавата е все едно пенсионен фонд, чийто показатели са тези на идеалният диверсифициран портфейл. Да, има шанс да се класирате по-добре, ако играете самостоятелно, но пък държавата не може да ви покаже среден пръст, ако настъпи борсова катастрофа - застраховка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
пикам ти на системата.Моля, "ограмотявай" се колкото си искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Ако под "системно мислене" имаш предвид да се кефим на идеята разни *** цял живот да живеят на наш гръб, а ние да бачкаме до 70, п
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 2
suniverse
преди 12 години
Скритата реклама на принудителните задължителни частни пенсионни фондове, чрез насаждане на страх:http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2012/01/18/hidden-fears-mega-fack-private-funds/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още