IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преструктурирането на гръцкия дълг отново изведе CDS-ите под прожекторите

Засилват се опасенията, че процесът по отписване на дълг от частните кредитори ще доведе до активиране на застраховките срещу фалит

12:05 | 22.02.12 г. 2
Преструктурирането на гръцкия дълг отново изведе CDS-ите под прожекторите

Преструктурирането на гръцкия дълг отново изведе на фокус финансовите застраховки срещу неплатежоспособност (credit-default swaps - CDS).

За последно CDS бяха под прожекторите през 2008 г., когато тези инструменти доведоха американския застраховател AIG, а и финансовата индустрия като цяло, на ръба на фалита, пише CNBC.

Европейските политици поне доскоро също гледаха с безпокойство на застраховките срещу фалит, особено през последните шест месеца, в които се структурираше новата спасителна програма за Гърция. В нея се предвижда и преструктуриране на дълга на страната чрез замяна на облигации с цел намаляване на действителната стойност на дълга.

Опасенията в момента са, че след като Гърция получи помощ в общ размер 172 млрд. евро, то изглежда, че и застраховките срещу фалит ще влязат в действие.

Атина може законодателно да принуди всички държатели на гръцки дълг да понесат по-големи загуби от инвестицията си чрез активирането на т. нар. колективна клауза. Това означава, че правителството в Атина може да постигне споразумение само с основните частни кредитори на страната, но то да се отнася до всички кредитори от частния сектор, които притежават гръцки облигации.

Процесът на свой ред вероятно ще доведе до необходимост от изплащане и на CDS-ите, отбелязва изданието. Официално решение за активиране на застраховките срещу фалит обаче може да вземе Международната асоциация за суапове и деривати.

Според професора по финанси в Станфорд Даръл Дъфи вероятността от задействане на инструментите е много малка. Гръцкото правителство обаче подготвя въвеждането на колективната клауза, като законопроектът вече е внесен в парламента в Атина. Затова остава надеждата дълговият суап да се осъществи доброволно.

Европейските лидери така и не идентифицираха къде се крият най-големите рискове, свързани със CDS-ите. Стрес тестовете на банките не разкриха големи непокрити експозиции спрямо CDS-и, но безпокойството остава, защото системата може да рухне всеки момент.

Миналата година Европейската комисия започна разследване на пазара на застраховки срещу фалит и на най-големите играчи в сегмента заради спекулативни сделки, които се оказаха във вреда на затруднени компании и цели държави. Подобно разследване през 2010 г. предприеха и властите в САЩ.

Разследването на ЕК обаче е второ по рода си. Първото беше стартирано заради публикация в The New York Times, според която Гърция е извършвала търговски операции с инструментите с цел изкривяване на статистиката за дълга заради влизането на страната в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 8
wenci
преди 12 години
Като минат изборите, ще имат и повода да го направят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 8
Dreamer
преди 12 години
И сега да не се окаже, че най-много CDS държи самата Гърция и от фалит ще спечели най-много тя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още