IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК продължава да лансира данъка върху финансовите транзакции

От Брюксел изчисляват, че към 2020 г. държавите-членки могат да спестяват до 50% от годишната си вноска в бюджета на ЕС, ако приемат въвеждането му

16:40 | 23.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕК продължава да лансира данъка върху финансовите транзакции

Държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) ще намалят наполовина вноската си в бюджета на ЕС към 2020 г., ако се съгласят за въвеждането на данъка върху финансовите транзакции, съобщи Европейската комисия (ЕК).

Това е поредният опит да се преодолее съпротивата на някои от европейските правителства за въвеждането на т. нар. данък на Робин Худ, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

Изчисления на Еврокомисията, представени от бюджетния еврокомисар Януш Левандовски, показват, че Германия ще намали вноската си за бюджета на ЕС с 10,7 млрд. евро годишно, Полша – с 1,8 млрд. евро, Италия – 6,4 млрд. евро, а Латвия – с 81 млн. евро.

Най-големите опоненти на данъка – Великобритания, Холандия и Швеция, биха си спестили съответно по 7,6 млрд. евро, 2,6 млрд. евро и 1,6 млрд. евро на година.

Ежегодно държавите от ЕС може да спестяват общо до 81 млрд. евро към 2020 г.

Еврокомисията очаква тези пари да бъдат набрани от приходите от данъка върху финансовите транзакции, като сделките с акции и облигации ще се облагат с 0,1%, а с деривати – с 0,01%. Една трета от тези средства може да отидат директно в националните бюджети, а две трети – в бюджета на ЕС.

Данъкът върху финансовите транзакции е в основата на проектобюджета на ЕК за периода 2014-2020 г., който беше представен през юни миналата година. Повечето от държавите-членки на Еврообщността обаче реагираха негативно както на увеличението на бюджета с 5%, така и на данъка на Робин Худ.

Според председателя на ЕК Жозе Барозу когато държавите-членки видят какви ще бъдат конкретните ползи от въвеждането на налога, вероятно някои от тях ще променят позицията си.

Числата обаче не омилостивиха Великобритания. Страната незабавно излезе с позиция, че „напълно опровергава предположението, че ще се възползва от общоевропейски данък върху финансовите транзакции“.

Бюджетът на ЕС трябва да бъде одобрен до края на годината, така че се очаква дискусиите по темата за данъка на Робин Худ да се засилят. Въвеждането на данъка се подкрепя и от Европейския парламент (ЕП).

Ако споразумението за въвеждането на данъка във всичките 27 държави-членки на ЕС се окаже невъзможно за постигане, Еврокомисията е съгласна това да се случи и в по-малка група от страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
При въвеждане на Данък върху финансови транзакции допълнително ще се стимулира развитие на стопанска криза, защото същият ще подпомогне уголемяване на създавани от Грешката на Джон Лоу диспропорции.Привърженици на тази данък не отчитат, че сегашната особено важна причина за световна стопанска криза е конкретна държавна финансова грешка.За успешно спасение от стопанска криза е потребно прекратяване на сегашната държавна финансова непълноценност, заради която се развиват диспропорции и (при достатъчно време) стопанска криза.Ползвано означение:Грешка на Джон Лоу: По инициатива на Джон Лоу за първи път в света през 1716 г. направена държавна финансова грешка при употреба на Незлатни пари, приложение на наследен стар, от време със Златни пари НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари начин на държавно финансово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още