IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датското председателство на ЕС се обяви срещу данъка върху финансовите транзакции

Икономическият министър на Дания заяви, че налогът не е особено разумен, тъй като ще доведе до загуба на работни места

18:16 | 10.01.12 г.
Датското председателство на ЕС се обяви срещу данъка върху финансовите транзакции

Датското председателство на Европейския съюз се обяви срещу данъка върху финансовите транзакции, съобщи онлайн изданието EUBusiness.com.

Данъкът върху финансовите сделки в Европейския съюз (ЕС)*, одобрен от Европейската комисия (ЕК) през септември миналата година, не е особено разумен“, каза на пресконференция днес икономическият министър на Дания Маргрете Вестагер. 

Тя посочи, че дори ЕК прогнозира загуба на 0,5% от икономическия растеж и на стотици хиляди работни места след въвеждането на налога, тъй като редица финансови институции биха изнесли дейностите си от Еврообщността.

„В момента всички твърдят, че създаването на нови работни места е приоритет. Ние сме по-склонни да се ангажираме с предположение, че въвеждането на данъка ще има точно обратния ефект и ще се стигне до загуба на работни места“, допълни икономическият министър на Дания.

Последните дискусии за т. нар. данък "Робин Худ“ показаха, че държавите от ЕС имат сериозни различия по въпроса за неговото въвеждане. За да бъде приет обаче всичките 27 страни-членки на общността трябва да го подкрепят.

Засега категорично „за“ въвеждането на налога се обявиха Германия и Франция. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози настояват поне държавите от еврозоната да приемат налога. Саркози обяви, че Париж със сигурност ще въведе данъка през тази година.

* Европейската комисия одобри данъка върху финансовите транзакции в размер от 0,1 на сто за облигациите и акциите и 0,01 на сто за деривативните инструменти. 

Въвеждането му обаче трябва да бъде одобрено с единодушие, което означава, че всяка страна членка ще може да наложи вето на предложението. 
Ако бъде приет и от отделните страни, данъкът ще бъде въведен в целия ЕС от 2014 година.

Предложението на ЕК е данъкът да обхваща само сделките с участие на финансовите институции. Целта е данъчно облагане на финансовия сектор, а не на неговите клиенти. Стремежът е данъкът да обхване 85 на сто от сделките между финансовите институции. 

Ако обаче домакинствата и предприятията купуват или продават финансови продукти, финансовите институции могат да прехвърлят данъка. Например за закупуване на акции на стойност 10 000 евро, банката може да начисли такса 10 евро, която не е прекомерна.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още