IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ се опасява, че Гърция ще поиска трета спасителна програма

Фондът предлага алтернативен план за реформиране на гръцката икономика

15:21 | 24.03.12 г. 5
<p>
	<em>Икономическите и фискални реформи в Гърция предизвикаха сериозна вълна на обществено недоволство. Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономическите и фискални реформи в Гърция предизвикаха сериозна вълна на обществено недоволство. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че Гърция ще изпита недостиг на от 32 до 67 млрд. евро след приключването на действието и на втората спасителна програма, съобщи гръцкият в. Катимерини.

В доклад на фонда, с който разполага агенция Dow Jones, се предлага алтернативен план за забавяне на реформите в Гърция.

Това обаче ще доведе до по-бавно понижаване на дълга. От МВФ изчисляват, че при отлагане на данъчните реформи с 3 години през 2014 г. съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде 171% вместо планираните 160%, а към 2020 г. – 146% вместо 117% от БВП.

МВФ изразява опасенията си, че Атина може да поиска трета спасителна програма само след няколко години, защото средствата от първите две не са били достатъчни.

"Перспективите пред страната за завръщане на пазарите стават все по-малко сигурни" посочва се в доклада на фонда.

Европейските власти обаче смятат, че след приключването на действието на втората кредитна линия Гърция ще може да се върне на дълговите пазари поне с краткосрочни облигации с висока степен на риск.

В доклада на фонда пише още, че като се има предвид особено високата експозиция на МВФ в Европа и най-вече в Гърция, то всяка допълнителна помощ трябва да дойде само от еврозоната.

Фондът посочва още, че допълнителни рискове пред страната поставят предстоящите избори.

Междувременно стана ясно, че зам. министър-председателят на Гърция Теодорос Пангалос няма да се кандидатира на изборите в края на април. Ветеранът Пангалос, който в момента е на 73 години и от 1981 г. без прекъсване е член на парламента на страната, многократно е бил критикуван заради дългата си политическа кариера.

Той е заемал и различни министерски постове, включително беше външен министър по време на кризата с кюрдския партизански лидер Абдуллах Йоджалан от 1999 г.

“Политическата система е корумпирана, ето защо аз се оттеглям”, коментира в телевизионно интервю Теодорос Пангалос.

Гръцкият вицепремиер също така прогнозира, че нито ПАСОК, нито Нова демокрация ще успея да осигурят необходимото мнозинство за сформирането на самостоятелно правителство. По думите му обаче двете партии са неспособни да направят и коалиционно правителство, което да се справи с проблемите на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Липсата на целеви правила за ползване на евро е причината, поради която се развива гръцката стопанска криза.В резултат на тази държавна финансова слабост (която продължава при мълчаливо поведение на експерти и политици от ЕС и МВФ) държатели на гръцки държавен дълг понесоха щети за над 100 милиарда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Не знам дали е некадърник, обаче колко е изцицал от поличическата система, си личи по шкембака и гушата му! От 1981 г. в политиката, в годините на "Голямото плюскане" в Гърция, а сега, когато трябва да се плаща сметката - "пу не играя!"... хаха! Плъховете първи напускат потъващия кораб! В Гърция тази година можем да видим друг феномен - нежелание от страна на партиитре да спечелят избори и да управляват... хаха! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
opalaa
преди 12 години
Известен българомразец Пангалос като дядо си диктатора Теодорос Пангалос , който говорел по добре албански от гръцки и подбудил възникването на Петричкия инцидент през 1925г. По късно по времето на Вевнизелос лежи в затвора за корупция в строителството по време на управлението си. Внука с това огромно шкембе е не по малко лаком за чуждото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Политическата система е корумпирана, ето защо аз се оттеглям, коментира в телевизионно интервю Теодорос Пангалос.- Даже не може да си представи колко е прозорлив, а и навярно си има добър частен бизнес човека. Ако беше некадърник щеше да се държи с двете ръце на хорото на политиката до край, даже и след края...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
wenci
преди 12 години
"В доклад на фонда.... се предлага алтернативен план за забавяне на реформите в Гърция" Тези далавераджии от МВФ, вече са загубили адекватност и съобщават неща, които не са за широката публика, а само за вътрешна употреба...ха ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още