IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли Гърция нужда от трети спасителен пакет?

Втората спасителна програма, по подобие на първата, само печели време, но не решава проблемите, пише Time

19:12 | 21.02.12 г. 2
Ще има ли Гърция нужда от трети спасителен пакет?

Засилват се съмненията, че спасяването на Гърция няма да приключи само с втори финансов пакет. Сценарият за необходимост от още една спасителна програма е застъпен и в „секретния“ доклад на Международния валутен фонд (МВФ) за устойчивостта на гръцкия дълг, който още снощи изтече в медиите.

Дори преструктурирането на гръцкия дълг няма да даде очаквания от кредиторите на страната ефект, въпреки че процесът ще „глътне“ солидна сума от новата кредитна линия за Атина. Както се оказа частният сектор все пак ще трябва да понесе по-големи загуби от инвестициите си в гръцки облигации, което пък автоматично увеличи необходимите за рекапитализацията на гръцките банки средства.

Сделката за втората спасителна програма на Гърция сложи край на страховете от фалит на страната. Остава обаче големият въпрос докога, пита се time.com?

Още за първия спасителен пакет имаше съмнения, че няма да реши дълговите проблеми на Гърция. Той действително не направи нищо, за да се спре разпространението на „заразата“. Две години по-късно се сключва още една подобна сделка, която вероятно отново няма да предложи решение на кризата с гръцкия дълг, отбелязва изданието.

Новият спасителен пакет е просто временно решение, с което се отлага вземането на много по-тежки решения, пише още изданието.

Първият основен недостатък на спасителния план е, че не дава гаранции дали Гърция изобщо ще може да управлява гигантския си дълг. Предлаганото преструктуриране се очаква да редуцира дълга на Гърция до малко над 120% от БВП към 2020 г., което в сравнение с днешния му размер (160% от БВП) е доста добър спад. Само че размер на гръцкия дълг от 120% от БВП към 2020 г. е колкото дългът на Италия днес. Затова и остават съмнения, че Атина ще успее да си плати задълженията в бъдеще.

Причината свиването на гръцките дългове да е толкова мъчно се крие в свиващата се икономика. Икономическите мерки, които кредиторите на страната поискаха да бъдат приети, всъщност водят до рязък икономически спад. Според предварителните оценки през 2011 г. БВП на Гърция се е понижил със 7 на сто, посочва изданието.

Допълнителните бюджетни съкращения ще причинят още по-големи щети на гръцката икономика. Редукцията на минималната заплата и съкращенията в публичната сфера сериозно ще засегнат вътрешното търсене и ще влошат перспективите за растеж. На практика  се получава, че Гърция се върти в омагьосан кръг досущ като куче, което си гони опашката, пише в анализа.

Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Гърция е един класически балон на съвременната финансова философия, надуване чрез заеми и след това следва в повечето случаи фалит и разграбване на каквото има там, в случая усилията на цяла европа ги спасиха от фалита, но тъпите Гърци вместо да го осъзнаят и да се стегнат те искат още и още и да живеят вечно на чужд гръб. Това е втория парадокс на съвременната икономика веднъж като се научи някой на мързел, няма отучване, те и западните общества са такива мързеливи като изключим тези на немско говорещите и скандинавците които може да ги причислим към същата група.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
sa60o0
преди 12 години
ако Кейнс беше жив нямаше да повярва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още