IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ обсъжда трети спасителен пакет за Гърция

Само със структурни реформи гръцката икономика ще се подобри, коментира Джон Липски

10:13 | 13.03.12 г.
<p>
	Джон Липски. Снимка: Ройтерс</p>

Джон Липски. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) ще обсъди трети спасителен пакет за Гърция на срещата си тази седмица, съобщи за CNBC бившият пръв зам.-управляващ директор на фонда Джон Липски.

„Има такава програма, която е обсъждана и предстои да бъде одобрена“, коментира Липски в отговор на въпрос дали се обмисля още една спасителна програма за Атина.

Той обаче не оповести детайли по третия пакет.

По думите на Джон Липски Гърция, която преминава през най-голямото преструктуриране на държавен дълг във финансовата история, се нуждае от по-ефективна интеграция в еврозоната.

„Това, което ме притеснява при решаването на кризата, е фокусът на фискалните мерки и детайлите на финансирането“, каза още Липски.

Според него най-важно е Гърция да осъществи структурните реформи, с които да направи икономиката си по-продуктивна и ефективна.

По думите му замяната на гръцкия дълг носи надежда за реално подобрение що се отнася до дългосрочното представяне на икономиката на страната. „Ако това приключи успешно, тогава и останалите финансови детайли ще си струват“, допълни Джон Липски.

Той прогнозира, че Европа може да очаква или нулев растеж, или лека рецесия. „Само че Европа не е сама. МВФ прогнозира растежът на глобалната икономика за периода 2008-2013 г. да бъде средно само 3%, при условие, че 20-годишният среден ръст е 3,5%“, каза още Липски.

Той посочи, че на следващата среща на Г-20 през юни ще се дискутира рамка за силен, устойчив и балансиран икономически растеж, както и ще бъде направена оценка на процеса по имплементирането на кохерентни международни политики за осъществяването на тази рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още