IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Излизането на Гърция от еврозоната би било огромна политическа грешка

Според германския канцлер няма да има допълнителни спасителни пакети в региона, тъй като от известно време се получава преосмисляне на досегашния процес

10:53 | 26.03.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Меркел: Излизането на Гърция от еврозоната би било огромна политическа грешка

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че би било огромна политическа грешка да се позволи на затъналата в дългове Гърция да напусне еврозоната и че Германия ще направи всичко, за да запази валутния съюз, съобщи ВВС.

Меркел понижи опасенията за необходимост от допълнителни спасителни финансови пакети за държави от еврозоната, заявявайки, че важните уроци са били научени.

Тя похвали програмата за строги икономии на британското правителство с аргумента, че „нито една страна не може да живее с повече от разполагаемите средства“.

Германският канцлер припомни, че Гърция многократно е заявявала желанието си да остане в еврозоната. „Тя има много слабости, но се опитва да ги преодолее, независимо дали са в управлението или в конкурентоспособността на тяхната бизнес общност. Това ще бъде дълъг и труден път“, посочи тя.

„Взели сме решение до бъдем във валутен съюз. Това не е само финансово решение, то е и политическо. Би било катастрофално, ако кажем на един от онези, които са решили да бъдат с нас: „Вече не ви искаме“, обясни позицията си Меркел.

Според нея еврозоната би била „невероятно отслабена“ от евентуално напускане от страна на Гърция. „Хората по целия свят ще се запитат: „Кой би бил следващият?“, обоснова се тя.

„Би било огромна политическа грешка да позволим на Гърция да напусне. Затова ще бъдем прями с Гърция, ще им кажем: „Ако искате да бъдете част от общата валута, трябва да си напишете домашното, но същевременно ние винаги ще ви подкрепяме“, добави тя.

По думите ѝ няма да има допълнителни спасителни пакети, тъй като от известно време се получава преосмисляне на досегашния процес.

„Някои държави приеха спасителни пакети, но не са особено очаровани от това. Те са длъжни да следват условията, наложени от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Кое демократично правителство би поискало да остане в подобно състояние за продължителен период?“, попита тя.

Германският канцлер смята, че Европа и по-конкретно еврозоната се е „хлъзнала в кризата“ вследствие на световния финансов срив. „В момента положението е доста напрегнато“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Аман от комплексарщина българска . Как мили ми колеги ще обясните факта че основния контрабанден внос в родината идват от "шенгенска" гързия ? Пак от там идва и по голяма част от нелегалните емигранти . В сравнение с тях нашите митничари са същински тигри . И айде много ви моля - как ще коментирате че основния канал за дрога за Европа влиза през така смело коментиращата ни Холандия ? Проблема е *** : или ЕС че се консолидира за да може да отговори на набиращите сили гиганти : Китай, Индия и Русия или ще се маргинализира до съвкупност от дребнички държавици . проблема си е точно политически и няма нищо общо ни с митници ни с правосъдие - те само се ползват за претекст .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
...*** какъв ти Шенген???...а бе има ли го още ЕЗ???...какво беше това ЕС????...айде стига утопий от рода на соца...че и по- фантастични даже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Влезем ли ние в Шенген, Франция излиза. И няма да е сама. Не сме дорасли още за Западна Европа. Тя нашите престъпници не ги иска - има си достатъчно. Не е добре да се използва двоен стандарт, по-добре да кажат истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
г-жо Меркел , а не е ли огромна политическа грешка поставянето на двойни стандарти пред България и Румъния за приемането им в шенгенското пространство ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още