IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел и политиката на обречените

Ще предизвикат ли налаганите от Германия мерки за бюджетни икономии подем на екстремистките движения на Стария континент?

08:15 | 17.02.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Не се случва често германски политик да разсмее ирландска аудитория с шега за италианската политика. И все пак неотдавна, докато изнасяше лекция пред студенти от Trinity College в Дъблин, бившият германски вицепремиер и министър на външните работи Йошка Фишер направи точно това, пише MarketWatch.

Той говореше за бившия италиански премиер Силвио Берлускони, наричайки го „Бунга-банга премиер“. Фразата се превърна в общо европейско наименование, вероятно използвано за първи път от самия Берлускони, за секс партитата, с които той стана толкова популярен.

Интересното обаче е, че Фишер даде поредния пример за това как толкова различните общества в Европейския съюз (ЕС) все по-тясно споделят своята политическа култура и език.

Не беше толкова отдавна времето, когато ако чуеха името Пападимос, огромното болшинство от европейците биха предположили, че става дума за препарат за почистване на тоалетни с белина, а не за настоящия гръцки премиер. Друг израз, който след избухването на дългова криза навлезе в ежедневния речник на европейците, е „бюджетни икономии“. Трябва да признаем обаче, че думата е придобила двойнствено значение в зависимост от това в коя част на политическия спектър се намирате.

Ако сте близо до политическия център, за вас „бюджетните икономии“ са просто злощастния страничен продукт от политиката, необходима за балансиране на бюджета.

Въпреки това в Гърция, Ирландия и другите страни, получаващи помощ от международните институции, „бюджетните икономии“ са се превърнали в кодово наименование за интересната теория, че е напълно нормално да разчитате на чужди пари, като в същото време се ядосвате, ако кредиторите се осмелят да ви посъветват как да ги похарчите.

Преди дни докато Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) се пазаряха с гръцкото правителство за предоставянето на втори спасителен пакет за страната в размер на 130 млрд. евро – споразумение, което гръцкият парламент одобри въпреки масовите протести по улиците на Атина – гръцки вестник публикува снимка на германския канцлер Ангела Меркел в нацистка униформа. (Колажът от снимката разбира се беше обработен с Photoshop, за разлика от снимката на британския престолонаследник принц Хари, на която той наистина е в SS униформа).

В същото време членове на гръцкия синдикат на полицаите открито заплашиха да арестуват представители на ЕС и МВФ.

Това наистина са новаторски подходи за убеждаване на германските данъкоплатци да платят сметката, особено в момент, когато Меркел трябва да осигури подкрепата на скептичния Бундестаг и ултраскептичните си коалиционни партньори за предоставяне на допълнителна помощ за Гърция.

Въпреки това остава усещането, че твърдата линия, провеждана от германското правителство както по въпроса за Гърция, така и в преговорите за нов фискален съюз, би позволила на Меркел, след като извоюва всички възможни отстъпки, накрая да се съгласи с издаването на общи европейски облигации и дори да подкрепи операция за вливане на ликвидност от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
заедно със Шрьодер са акционери в Газпром !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Йошка Фишер след като вкара Германия в предната криза, пропадна на изборите, но отиде на заплата в Газпром!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Сега е момента да си КУПИМ СОЛУН дето ни го ОКРАДНАХА византийците. :-)) Колко ли милиона ДРАХМИ ще искат ;-)) Шило в торба не стои но в калта пък е по-лошо. Драги гръцки граждани ДОБРЕ ДОШЛИ в клуба на БЕДНИТЕ от южните страни !!! Толко време спорехте с евреите, НО накрая те ви прекараха. Те си купиха ИЗРАЕЛ, А вие продадохте ЕЛАДА. Е кой е по-умен :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 12 години
E много важно - да излизат от еврозоната и ако искат да си върнат драхмата - тогава ще има "Хиперинфлация: Здравей, здравей!". Пък и националисти да ги управляват - без пари все ще е тая. Боли я Меркел кой ще ги управлява и колко пъти избори ще правят - който и да дойде, има две алтернативи - или спазва всички договорки, или хиперинфлация с драхма. Ефектът ще е един и същ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
nikolait
преди 12 години
голяма заплаха няма що - ще дойдат гръцките националисти. Ами да дойдат, ама най-много да стигнат дотам където стигнаха АВЕРИТЕ им от Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още