IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Зелик: Германия държи всички козове за спасяването на еврозоната

Страната трябва да разшири идеята за фискален съюз с план от стимули за държавите, които наистина провеждат реформи, посочва президентът на Световната банка

14:43 | 25.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Робърт Зелик, президент на Световната банка.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Робърт Зелик, президент на Световната банка. Снимка: Ройтерс

Повече от 60 години германците живееха с идеята, че тяхната отговорност се състои в това да са част от модерна Европа. Днес мисията на Германия е да се превърне в лидер, който да спаси Европа, пише Робърт Зелик, президент на Световната банка (СБ), в коментар за Financial Times.

Тази промяна не е лесна за германците, които често са били приканвани да поемат по-активна роля, но в последствие са били обвинявани в прекалена агресия. Няма обаче друга страна, която да е в състояние да изведе Европа от кризата.

До скоро Европа се люшкаше от едно частично решение към друго, печелейки време без да решава взаимносвързаните проблеми за държавните дългове, банките и конкурентоспособността.

Неотдавна Германия поиска от обединена Европа създаването на фискален съюз. Канцлерът Ангела Меркел знае, че въпреки, че германците не обичат да харчат пари, те са дълбоко посветени на своята европейска идентичност и биха оказали подкрепа, ако им бъде предложен реален план.

Мерките за затягане на фискалната дисциплина и структурните реформи, предприети от новоизбраните правителства на Италия и Испания в съчетание с подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ) значително увеличават шансовете за успех на спасителния план на германския канцлер Ангела Меркел. Въпреки това рисковете остават.

За Италия, Испания и някои други страни ще е много трудно да продължат фискалните и структурни реформи в условията на стагнация или рецесия. Какво ще се случи с политическата подкрепа за италианския премиер Марио Монти, ако италианците не виждат резултати от полаганите усилия? И каква ще е цената на разпадането на еврозоната, ако исканите от Германия бюджетни икономии доведат до подобна развръзка?

Германия трябва да разшири идеята за фискалния съюз с план от стимули за страните, които наистина провеждат реформи. Берлин не може и не трябва да спасява страни, които не полагат усилия да се спасят сами, но може да подкрепи тези, които провеждат реформи, като им помогне да получат необходимата политическа подкрепа.

Вместо да им оказват частична подкрепа в последния момент, когато ситуацията стане критична, Германия и нейните европейски партньори трябва да предложат стимули за страните реформатори още сега.

Как може да изглежда подобен план?

Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
чудесна статия! НО, аз съм скептичен, че Германия и специално Меркел може да изиграе подобна лидерска роля. Преди няколко години писах, че кризата ще свърши, когато се появят ГОЛЕМИ политически лидери на мястото на Меркел, Обама, отчасти Саркози и Браун(сега Камерън). Подобно на Рузвелт, Чърчил, впоследствие и дьо Гол, Аденауер, и тн. Тогава някои в коментарите ме обвиниха, че прекалено политизирам. Но, мисля че отново този извод идва на дневен ред. Нужна е ПОЛИТИЧЕСКА промяна, за да има икономически просперитет(колкото и на някои "тесни" икономисти да не им се вярва).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още