IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяване през 2012 г.? Успех!

Водещите световни икономики продължават с "очарователните експерименти", но градят възстановяването на нестабилна икономическа основа, смята Мартин Улф от FT

09:43 | 07.01.12 г. 2
Възстановяване през 2012 г.? Успех!

Заради бедствието в еврозоната не може да се очаква устойчиво икономическо възстановяване през 2012 г., дори в САЩ. Дълговата криза заплашва да “зарази” целия свят, смята водещият икономически коментатор на The Financial Times Мартин Улф.

Актуалните прогнози за икономическия растеж в Европа и в световен план са занижени в сравнение с предвижданията година по-рано, като очакванията са еврозоната да изпадне в рецесия, посочва анализаторът. Предвижда се икономически спад за Италия и Испания и незначителен растеж във водещите европейски икономики Франция и Германия.

Улф посочва, че през третото тримесечие на 2011 г. Канада е единствената членка на Г-7, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) нарасна над предкризисните нива. Икономиките на Франция и Германия постигнаха доста по-скромен растеж, а БВП на Великобритания, Япония и Италия е все още далеч от нивата отпреди кризата. Тогава за какво възстановяване говорим, пита се коментаторът.

Говори се, че Щатите са на пътя на възстановяването, но то се гради на нестабилна икономика, допълва Мартин Улф. Възстановяването на американската икономика е ограничено от преждевременните икономически мерки, рисковете в еврозоната и вероятно по-високите цени на петрола, смята той.

Той посочва, че най-високата лихва, която в момента се прилага от четирите водещи централни банки по света, е едва 1%. Освен това до 2013 г. съотношението на държавния дълг към БВП ще скочи с 56 процентни пункта във Великобритания, 55 в Япония, 48 в САЩ и 33 във Франция. И това въпреки драстичните политически и фискални действия, които предприеха повечето правителства.

Преди 2007 г. развитите икономики се радваха на кредитен бум, който напомпваше цените на имотите. Това е особено валидно за САЩ, Великобритания и Испания, посочва Улф. Спукването на балона доведе до експлозия на бюджетните дефицити. Икономиките все още се борят с този колапс, допълва той.

Днес еврозоната е още  по-уязвима, продължава анализаторът. Най-голямата опасност за европейския валутен съюз се крие в намеренията и на публичния, и на частния сектор да продължат с икономиите и съкращенията.

И в момента развитите икономики продължават с очарователните икономически експерименти. Два вече се провалиха – дерегулацията на финансовия сектор и растежът, основан на жилищния сектор, допълва Улф.

Другият пример е силно интервенционният отговор на събитията от 2008 г. Той обаче проработи малко или много, смята той.

И още един пример – следкризисното намаляване на задлъжнялостта и връщането към по-нормални фискални и монетарни настройки, отбелязва анализаторът. В еврозоната обаче този експеримент се провежда редом с изграждане на структурно ядро от държави с негъвкави икономики, крехки банкови системи и сериозни различия в конкурентоспособността. Можем само да им пожелаем успех през 2012 г., заключава Мартин Улф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
G.Gekko
преди 12 години
Естествено, че не е изчерпанДокато в световен мащаб има увеличаване на населението, има и миграционни процеси, глабализационни съшо, тоя процес няма как да е изчерпан и си остава с потенциал за 50 напред, увеличаване не паричната маса, инфлация, криза, отново и отново, нищо ново под слънцетоНовото, е че известно време ще ни облъчват с все такива скапани статии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stari4ka
преди 12 години
да обаче, САЩ отново ще стимулират жилищния сектор и отново ще очакваме балон? този модел не се е изчерпал още явно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още