IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кенет Рогоф: Кризата в еврозоната ще хвърли дългата си сянка и през 2012 г.

В идеалния случай няколко по-слаби страни ще напуснат валутния съюз, за да отворят пътя към задълбочаването на интеграцията между останалите, коментира икономистът

17:38 | 21.12.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Кенет Рогоф: Кризата в еврозоната ще хвърли дългата си сянка и през 2012 г.

През следващата година еврозоната ще остане основният източник на икономическа нестабилност за глобалната икономика, пише Кенет Рогоф, професор по икономика от Харвардския университет в коментар за Financial Times.

Не съществува лесно решение. Еврозоната се нуждае от нова конституция, която да създаде силна, централизирана фискална и регулаторна власт, съпътствана от необходимата политическа интеграция, а това вероятно означава изхвърлянето от Европейския съюз (ЕС) на някои по-слабо развити страни. За съжаление това е политически неприемливо, признава Рогоф.

Ето защо реалистичното решение в средносрочен план се крие в по-широката интерпретация на мандата на Европейската централна банка (ЕЦБ), в идеалния случай предшествано от преструктуриране на публичния и/или частния дълг на няколко страни от периферията на еврозоната.

Тук също, както ЕЦБ, така и Германия, имат разбираеми резерви. Лошото е, че освен в случая с Гърция, идеята за споделяне на тежестта на спасителните операции с частния сектор се отхвърля като възможност и това е абсурдно.

Проблемите на еврозоната все още могат да бъдат решени чрез сериозно дългово и икономическо преструктуриране в периферията, в съчетание с решителна намеса от страна на ЕЦБ.

В идеалния случай няколко по-слаби страни ще напуснат валутния съюз, за да възвърнат конкурентоспособността си и за да отворят пътя към задълбочаването на интеграцията между останалите. Дългосрочните последици от кризата едва ли ще са розови и еврозоната при всички случаи ще има нужда от нова конституция, за да избегне опасността от хронична стагфлация.

Засега 2012 г. изглежда поредната година, водеща към все по-несигурно бъдеще за валутния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Разпада на еврозоната от 2 до 3 месеца ще се случи. САЩ ще фалират. Ще се променят финансовата, икономическата и политическата системи. Акциите на банките и предприятията ще се превърнат просто в хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравей Патилан,Защо считате, че банките са виновни за криза?Сега се ползват Незлатни пари.Защо при условия на тези Незлатни пари продължава да се запазва стария, от време със Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕГОДЕН при ползване на Незлатни пари и поради това се развиват диспропорции и криза?Никому не е нужна тази държавна финансова грешка, поради която се развива кризата и нейни жертви са всички участници в стопански живот, в т. ч. държави, правителства и банки.Банките не са виновни за криза, а (включително ФЕД и ЕЦБ) са жертви на криза, която се развива заради негоден начин на съответно ДФУ за условия на стопанство с Незлатни пари.Особено важната причина за стопанска криза през XXI-и век е конкретна държавна финансова грешка, която може да се поправи и да се осъществи успешно спасение от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Световният финансов апокалипсис не се е разминал, САЩ ще продължават да си печатят инфлационните долари на конвейр и ще заливат света с тях. Доларът постоянно спада от години като стойност, а цената на златото стремглаво се качва, далеч остана за нас в историята преклонението пред иконата на зеления гущер. Всичките банкерски упражнения с цел грабеж и трупане на лесни печалби неминуемо ще доведе един ден до рухване на платежно-търговската система. Всички тия измислени и безстойностни финикийски знаци като банкноти, ценни книжа, да не говорим за виртуалните пари, ще отпаднат. Въпрос на време, а също и на темпове, с които се изчерпва доверието в парите. Всяко изкуствено нещо се проваля и отпада един ден поради естествени причини, достига до несъстоятелност. Огромната измама, започната преди стотина години с книжните пари и ценни книжа от хитроумни банкери е на път да се провали с гръм и трясък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Разпада на еврозоната е въпрос на дни. САЩ ще фалират. Ще се променят финансовата, икономическата и политическата системи. Акциите на банките и предприятията ще се превърнат просто в хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите. Не само Гърция губи своя национален суверенитет. На дневен ред е Италия. След това - Испания и Франция. Да не забравяме и Англия, която прави всичко възможно да не се "забелязва", но е по-зле от Италия и Испания. От европейските държави най-задлъжняла е Гърция с около 144% от БВП, САЩ са около 110% от БВП вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още