IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Кризата около еврото убива европейската мечта

Ако европейските лидери не преосмислят провалената си икономическа политика, разпадането на еврото може да се окаже най-малката им грижа, смята Нобеловият лауреат

14:00 | 13.12.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
Пол Кругман: Кризата около еврото убива европейската мечта

Време е да започнем да наричаме настоящата ситуация с истинското й име - депресия. Вярно, че не сме свидетели на пълно повторение на сценария от Голямата депресия, но това е доста вяла утеха. Безработицата, както в Америка, така и в Европа, остава катастрофално висока. Репутацията на лидерите и институциите е все по-ниска, а демократичните ценности са притиснати в ъгъла, пише носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, в коментар за New York Times.

Последното предупреждение съвсем не е преувеличение. Както от политическа, така и от икономическа гледна точка не трябва да се самозалъгваме с фалшивата утеха, че „можеше и да е по-зле“. Не може да приемаме спокойно високата безработица, само защото не е достигнала нивата от 1933 г. или пък да си затваряме очите за злокобните политически тенденции, само защото все още не сме свидетели на възхода на някой нов Хитлер.

Да погледнем какво се случва в Европа - не защото в Америка всичко е наред, а защото сериозността на политическите процеси на Стария континент като цяло остава недооценена.

Първо, кризата около еврото убива европейската мечта. Единната валута, която трябваше да сплоти европейските нации, сега създава атмосфера на остра язвителност.

Исканията за все по-сурови мерки за бюджетни икономии при липса на реципрочни усилия в подкрепа на растежа са нож с две остриета. Те се провалиха като икономически политики, повишавайки безработицата, без да успеят да възстановят доверието на пазарите.

Рецесията в Европа изглежда вероятна, дори ако приемем, че непосредствената заплаха от финансова криза е овладяна.

Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

14
rate up comment 37 rate down comment 8
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Патилан,За да обосновете мнението си, моля посочете с източник кога научихте за същността на Грешката на Джон Лоу: При условия с Незлатни пари употреба на наследен от времето със Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с Незлатни пари.По съдържание Грешката на Джон Лоу е допусната управленска неправилност при съответно ДФУ и същото е НЕГОДНО при стопанство с Незлатни пари, защото ежедневно се развиват диспропорции и (за достатъчно време) криза.Откритието за наличие на Грешка на Джон Лоу е световна новост.Сегашните държавни дългове не са критични, защото са в резултат на Грешката на Джон Лоу, която може благополучно да се поправи.До 24 часа след като се прекрати Грешката на Джон Лоу в съответна страна настоящата тяхна стопанска криза ще е успешно премахната.С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
САЩ е една пирамида. Когато не е бил пирамида е било привличане на парите или населението на Европа (през 19-20 век - 1,2 световни войни). Днес САЩ имат таван на държавния дълг който е 110% от БВП, фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си тоест ФАЛИТ. Никой не може да предотварти подобен сценарий, 15 трилиона от дълга на САЩ са натрупани от времето на Рейгън до днес (когато всички сили и средства се използваха за ликвидирането на "лошите" от студената война). През 1913 г. банкстерите взеха властта над долара със закона за Федералния резерв, а в 1971 г. му отмениха златното покритие за да могат да го печатат в свръхколичества и да зарибят максимален брой държави. Но най-вече Китай. Проблемът на САЩ идва когато банда престъпници, юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г. Днес САЩ са просто инструмент за изпълняване на целите на Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ. Целта на ФЕД е САЩ да фалира! И тогава следващата цел е революция и налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! Рейтинговите агенции са също тяхна собственост и следователно работят за тях. Повечето хора смятат, че правителствата създават парите, но това не е точно така. Даже никак не е така. Факт е, че ФЕД-МВФ, Световната банка и т.н.. са консорциуми на частни банки. Фед е собственик на правителството, на страната, на глобалната икономика!!! Живот на вересия. Това е причината за днешната криза. Основна движеща сила в капитализма е мотивацията да печелиш. Е да ама като най-много се печели от преливане на пусто в празно(банкиране инвестиране) на пари, който са в действителност дори не са напечатани, а виртуални. Всичко е изядено на зелено в САЩ за поколения напред. След милионите следват милиардите, после са билионите и накрая трилионите. Нали така? Май не е така - американците след милионите турят билионите, после скачат направо в трилионите и въобще цари пълни *** щастие - какво са там някакви си три нули.... Щастливи са капиталистите......дотогава докато парите им все още имат някаква стойност, и докато КРАЖБАТА чрез печатане на пари е оправдана?НО, ще дойде ден, когато ще трябва да си платят за гяволъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 35 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
"Грешката на Джон Лоу" не е никакава грешка, а целенасочен акт за ограбване на човечеството. Интересно кой те е зомбирал че е грешка....???Умението да живееш за сметка на другите и да си най-силният, е описано в приказките на Лев Толстой, където Филипок смучел сокове от другите, по-слаби растения Защо ФЕД-федерералният резерв на САЩ, трябва да произвежда повече долари, отколкото е необходимо за нормалното функциониране на световната икономика? Ако всички страни, които доброволно развиват икономиките си като механизъм за поддържане и обезпечаване на покупателната способност на долара, имаха право да контролират емисиите на долари, нищо лошо нямаше да се случи със световната икономика. Реалната доларова маса щеше да съответства на реалния обем от активи, които трябва да обезпечават долара. Но целият фокус е тъкмо в това - ако си частно лице и имаш право да печаташ долари, които са обезпечени от цялата световна икономика, и ако не си Майка Тереза, разбира се, а банкерите от ФЕД съвсем не се светци, - просто си длъжен да започнеш свръхпроизводство на долари, понеже това ти дава фантастични възможности. Точно затова е създавана и ФЕД. Именно заради това се прави всичко, та доларът да е световна валута. Твоето свръхпроизводство на долари е твоя и само твоя стока. И то най-добрата стока в света. По печалба това производство надхвърля всякакъв вид заработване на пари. Наркотиците, проституцията, оръжейната търговия са наивни забавления в сравнение с възможността да печаташ долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 34 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Абе нека да си стоят с по1500 евро пенсия, но с нея да могат да си купят само 10 хляба, нека да усетят и те малко от вкуса на "Демокрацията"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 8
unicornblade
преди 12 години
Унгарският премиер задължи банките да продават валута при погасяване на кредити на курс 25% по-нисък от пазарния. Банките там (а те са чужди) направиха пропуснати ползи от над 900 милиярда евро. Затова е такъв ревът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 9
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Патилан,Вие твърдите ""Кризата ще продължи дотогава, докато не изчезне самата система!" Ако приемате, че в тесен смисъл под система следва за разбираме наличието на никому ненужната "Грешка на Джон Лоу", (заради която се развива световна стопанска криза) то Вие сте напълно прав.Реално наличието на тази държавна финансова непълноценност е конкретната причина за продължаващ незавършен преход от "Златни" към "Незлатни пари".С премахване на "Грешката на Джон Лоу" реално се преминава към качествено нова стопанска система, при която преходът на замяна на "Златни" към "Незлатни пари" е завършен.С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 33 rate down comment 8
stdmv
преди 12 години
Бойко им го каза - 100 евра пенсия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 9
Патилан
преди 12 години
За Италия казват, че е твърде голяма, за да бъде оставена да пропадне и твърде голяма, за да бъде спасявана. Главният проблем пред Италия е колосалния дълг от 1,9 трилиона евро, което е 120% от БВП на Италия. Този дълг е по-голям от сумарния дълг на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания. Лихвеният процент по обслужване на дълга достигна 6,74% и е все по-близо до критичната точка от 7%, когато става невъзможно обслужването на дълга. Сегашната глобална криза неправилно се определя като финансова или икономическа. По-скоро кризата е системна, криза на капитализма като система. Работата е в това, че съвременният капитализъм не е нито перманентна, нито универсална система, както негови апологети се мъчат да ни убедят. По-скоро капитализмът е вяра в това, че сумата от интереси на отделните лица отговаря на всеобщите интереси. Това обаче е съвсем погрешно."Кризата ще продължи дотогава, докато не изчезне самата система!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 9
Патилан
преди 12 години
Трябва да разберем едно мозъкът-САЩ обикновено дълбоко презира тялото. Мозъкът си е направил тяло, но той не е кардинално свързан с него, той може да си направи няколко други тела. Мозъкът ако разбере че загива и ако едно от телата трябва да се умъртви или да бъде отслабено ще го направи. Ами че мозъкът е базиран в САЩ, а части от тялото са в Англия, Франция, Италия и т.н.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 9
supertrader
преди 12 години
"Време е да започнем да наричаме настоящата ситуация с истинското й име - депресия "!!!!- Световната икономика е в депресия единственно поради противопоставянето на еврото срещу долара , което прави невъзможна обезценката на долара поради риска той да загуби своя статут на световна валута.Боричкат се и затова ситуацията е такава. Виновни са немците и французите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още