IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френско-британските страхове от 1989 г. се материализират

Едно от фундаменталните последствия от европейската криза е, че Франция е почти маргинализирана

07:40 | 09.12.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс</p>

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс

През 1989 г. тогавашният френски президент Франсоа Митеран и британският министър председател Маргарет Тачър се опитаха да блокират обединението на Германия. Техните опасения, че сплотената германска нация ще се превърне в неудържима сила се оказаха оправдани, пише Bloomberg.

На фона на задълбочаващата се европейска дългова криза, след 2 години на половинчати решения и 1,1 трлн. евро европейски дългове, достигащи матуритет през 2012 г., германският канцлер Ангела Меркел накара френският президент Никола Саркози да отстъпи по всички флангове, а колкото до британският премиер Дейвид Камерън - той просто беше изхвърлен от играта.

Тоталното надмощие на Берлин разклати германо-френския еквилибриум, който беше в основата на следвоенния баланс на силите на Стария континент. Разпространението на дълговата криза и икономическата стагнация изстреля доходността по френските облигации до исторически нива. В резултат имаме напълно нова политическа карта, в която дори Полша - първата жертва на Хитлер през 1939 г. - призовава за по-голяма роля на Германия в европейската политика.

„Превърнахме се в неволен лидер“, казва Волфганг Ишингер, бивш германски посланик Лондон и Вашингтон и председател на Münchner Sicherheitskonferenz. „От 50 години се опитваме да избягваме тази роля. Сега на Германия ще се наложи да порасне. Всичко това е ново за нас и ще има период, в който ще се учим и ще правим грешки“.

В четвъртък вечерта Меркел замина за срещата на върха в Брюксел с план за изход от дълговата криза, изграден около германските приоритети, включващи силово налагане на бюджетна дисциплина, стъпки към фискален съюз и гарантиране на минимална роля за Европейската централна банка (ЕЦБ).

Саркози подкрепи германския план като спечели някои отстъпки, но изостави френския приоритет да изведе ЕЦБ на предна линия в борбата с дълговата криза.

„Това, което е правилно от едната страна на Рейн, е правилно и от другата“, казва Саркози, правейки алюзия с 1320 километровата граница между двете страни, минаваща по течението на реката. „Историята е срещала Франция и Германия както като съперници, така и като партньори“, посочва Саркози в реч, произнесена на 1 декември в Тулон.

Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 1
disciple-tony
преди 12 години
а за чиповете, аххх тези чипове - тепърва предстои екшъна с тях. а и като гледам как се развиват нещата - глобално, съвсем скоро ще започне масовото им слагане - все още е по желание на клиентамале мале какво има да дойде - добре че в Библията пише ИСТИНАТА - затова не ме втрещяват събитията, но за тези които не я знаят - ще бъде голям шок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Браво ПАТИЛАНЕ хареса ми анализа ти. Спомняш ли си филма ""Теория на конспирацията"". Не забра ви ли чиповете в главите. Сега се смеем на Джабаза от Етажна собственост, НО човека донякъде е прав :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
След като видяха че, номера им с 9/11 мина , сега вече "изтрещелият елит" е съвсем нахъсан в тяхната игра на карти или шах.Европа е просто една пешка от шахматната дъска, която скоро ще бъде пожертвана. Само Меркел още им пречи........но може и да и спретнат нещо като на Стос-Кан.Буди страх и друго - въпреки, че превратите в Гърция и Италия станаха открито, пред очите на всички, тези две нации са толкова уплашени от черните перспективи, които купените медии леят в съзнанието им ежедневно, че не гъкнаха. Политическата опозиция е или безсилна да промени нещо (Италия), или мърка като котенце в краката на превратаджиите (Гърция). Мълчат и неправителствените им организации. Всичките ли са пипала на Сорос? Няма ли поне 5-6 независими? Ако се чудите защо превратите станаха толкова тихо, спомнете си оная грама в Уикилийкс, с която държавният секретар на САЩ изисква от посланиците си да събират биометрични данни - ДНК, ирисови изображения, отпечатъци от пръсти, номера на кредитните карти и семейните истории на политиците от страните, в които са пратени. Знаете ли какво могат да направят ЦРУ и ФБР с вас, ако имат вашата ДНК?Могат да извършат престъпление и да го припишат на вас. Спомнете си Строс-Кан. Но преди това могат дълго и брутално да ви изнудват, за да изпълнявате политиката, която ви диктуват. "Американските посолства в света са превърнати в глобална мрежа за шпионаж и рекет на чужди правителства", писа престижното издание "Слейт" на 29 ноември 2010 г. Авторът на анализа Джак Шейфър, бивш дипломат, съветваше Хилари Клинтън да си подаде оставката, за да спести срама на САЩ и да възстанови поне малко доверието в американските дипломати по света, защото без доверието на страната-домакин те не биха могли да си вършат работата. Клинтън оставка не подаде, естествено. Междувременно на 18 октомври в Триполи дамата заяви, че "до няколко дни Кадафи трябва да бъде убит или заловен." Само 48 часа по-късно, на 20 октомври, либийските бунтовници изпълниха смъртната присъда, издадена от Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
В определен момент САЩ ще обявят фалит. По принцип Америка трябваше да обяви фалит на втори август -сега вече просто разпространява агонията си и в други континенти и държави които са стабилни. Сега САЩ може да поддържа монопола си върху емисията на долара като световна валута, само с военна сила. Затова, ТЕЗИ, които държат властта там - доларовият емисионен център - ще трябва да прибягват до резки агресивни мерки, може би и до разпалване на ядрен конфликт. Ще наблюдаваме милитаризиране на ситуацията в света - разпалване на регионални конфликти - заради "борбата с тероризма в полза на човечеството и демокрацията" и др. подобни глупости. Разбира се, дълговете на правителството на САЩ са надминали всякакви разумни предели и сривът на долара е въпрос на време. Печатането на долари върви с колосални темпове. По правилата на монетарната либерална икономика, той вече не би трябвало да съществува. Допреди 2-3 години реалното покритие (стойност) на 1 долар беше ... 4 цента, според независими анализи. Днес покритието му е още по-малко. Инфлацията в САЩ се е натрупала толкова, че може да изгърми всеки момент Свръхвисокото равнище на дълга е най-големият проблем за американската икономика, като рано или късно, манипулациите с курса на долара, ще завършат с чудовищна катастрофа. Именно в такъв момент, за да се прикрие сривът на долара, може да станат нови събития", подобни на атаката на Световния търговски център в Ню Йорк. Те ще станат повод за отказ от "стария долар", в когото държат капиталите си всички "световни терористи и прочие злодеи" и за въвеждане на новата валута, например "амеро". Не е трудно да се предвиди, че в такава ситуация САЩ няма да признават чуждестранната доларова наличност под предлога, че е от наркотрафик, тероризъм или че е фалшива. Достатъчна е само малка паника и ще започне масивно освобождаване от държавните облигации на САЩ. Изхождайки от тези съображения американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. Доста аналитици твърдят, че в съвременния свят е възможно всичко. Причина за замразяване на външния дълг на САЩ може да стане терористична атака с *** ядрена бомба в американски град, разпространение на пандемията от "свински грип",птичи грип или нещо подобно. Инсцениране че Иран са взривили ядрена бомба в Израел. Защо не Трета Световна Война. Все нещо ще измислят!!! САЩ са една фалирала държава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
За Еврооблигациите:Самата идея е, че Европа, като цяло, ще издаде-голяма част от дълга си в тези "Евро-облигации", която ще бъде подкрепена колективно от всички икономики на Европа. Това би притъпило голяма част от текущите "терористични атаки" на Уолстрийт над индивидуалният дълг и пазари на тези нации."Euro Bond" ще бъдат вързани към банковия лихвен процент на Европейската централна банка, и ще имат само една малка част от лихвените проценти, които са в момента. Това решение е просто една илюзия. Очевидно е, че около две секунди след първия първият търг с "Евро облигации", Wall Street ще направят с магична пръчка "суап за кредитно неизпълнение на кредитния пазар". Моментално Wall Street ще бъде в състояние да управлява лихвените проценти по евро облигациите, точно както го прави в момента на тези народи индивидуално. Всичко това ще позволи на Wall Street да смуче кръв едновременно от цяла Европа с една единствена терористична атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Самото евро се превръща в хартийка. ЕЦБ, вместо да го пази като вдига лихвите и изтегля пари от обращение, държи ниски лихви и купува ценни книжа на фалирали държави. Т.е. печата пари. Европейските правителства трупат нови и нови дългове, и непрекъснато намират оправдания защо не могат да пестят. В тази ситуация еврото е обречено. Или ще се срути отведнъж, или ще изгори в безмилостна инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
След като френският президент Никола Саркози предупреди, че европейската дългова криза налага "нова реалност" за икономиката на страната, неговото правителство оповести предложения за около 19 мил Евро бюджетни съкращения и повишаване на данъците, като част от агресивни усилия за запазване високия кредитен рейтинг на страната. "Страната ни трябва да запретне ръкави"- каза френският премиер Франсоа Фийон. Отбелязвайки дълговата криза в Гърция и заплахите пред Италия и Испания, той предупреди, че "банкрут вече не е абстрактна дума".Париж заплаши, че Европа може да се разпаднеКого плаши Париж? Щото май населението на ЕС по-скоро би се зарадвалоЕдинствена Меркел засега показва признаци на здрав разум, като отказва еврооблигациите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
sel4o
преди 12 години
Германия ще доминира в Европа за хубаво или за лошо, въпреки ветото на британците, които всъщност са в ролята на лакеи на евреите от САЩ. До 20 години смятам, че англия ще изпадне в сериозна криза. От една страна наливат милиарди тв бездънната каца на братята си американци, от друга страна сами се поставят в изолация от европейските пазари. Колкото и богата да е короната, няма да издържи дълго на този мазохизъм. За България смятам, че е необходимо да се държиме както винаги за полата на немците, въпреки че в двете световни войни се оказахме губещи от това. Те поне си имат известен присантеман към нас за разлика от френчовете, които всъщност вече се хванаха здраво за другата страна на немската пола.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Германия е естествен водач на Европа, но най-накрая гепрманвците ще постигнат това с производство, търговия и пари, а не с генерали и танкови армииВпрочем германската икономика е силна именно защото е произвеждаща икономика, а не икономика на услугитеНали усещате разликата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
vvexin
преди 12 години
Меркел и Сарко ама изобщо не са в час и най-вече боядисаната Меркел. С 3 стъпки след събитията и в грешна посока. Британия си остава единственната страна с адекватна политика от 2007 до сега. Като си откажат да таксуват капиталовите пазари, може и нещата да се пооправят. В крайна сметка те са кредиторите и не са по-виновни за кризата от всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още