IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френско-британските страхове от 1989 г. се материализират

Едно от фундаменталните последствия от европейската криза е, че Франция е почти маргинализирана

07:40 | 09.12.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс</p>

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс

През 1989 г. тогавашният френски президент Франсоа Митеран и британският министър председател Маргарет Тачър се опитаха да блокират обединението на Германия. Техните опасения, че сплотената германска нация ще се превърне в неудържима сила се оказаха оправдани, пише Bloomberg.

На фона на задълбочаващата се европейска дългова криза, след 2 години на половинчати решения и 1,1 трлн. евро европейски дългове, достигащи матуритет през 2012 г., германският канцлер Ангела Меркел накара френският президент Никола Саркози да отстъпи по всички флангове, а колкото до британският премиер Дейвид Камерън - той просто беше изхвърлен от играта.

Тоталното надмощие на Берлин разклати германо-френския еквилибриум, който беше в основата на следвоенния баланс на силите на Стария континент. Разпространението на дълговата криза и икономическата стагнация изстреля доходността по френските облигации до исторически нива. В резултат имаме напълно нова политическа карта, в която дори Полша - първата жертва на Хитлер през 1939 г. - призовава за по-голяма роля на Германия в европейската политика.

„Превърнахме се в неволен лидер“, казва Волфганг Ишингер, бивш германски посланик Лондон и Вашингтон и председател на Münchner Sicherheitskonferenz. „От 50 години се опитваме да избягваме тази роля. Сега на Германия ще се наложи да порасне. Всичко това е ново за нас и ще има период, в който ще се учим и ще правим грешки“.

В четвъртък вечерта Меркел замина за срещата на върха в Брюксел с план за изход от дълговата криза, изграден около германските приоритети, включващи силово налагане на бюджетна дисциплина, стъпки към фискален съюз и гарантиране на минимална роля за Европейската централна банка (ЕЦБ).

Саркози подкрепи германския план като спечели някои отстъпки, но изостави френския приоритет да изведе ЕЦБ на предна линия в борбата с дълговата криза.

„Това, което е правилно от едната страна на Рейн, е правилно и от другата“, казва Саркози, правейки алюзия с 1320 километровата граница между двете страни, минаваща по течението на реката. „Историята е срещала Франция и Германия както като съперници, така и като партньори“, посочва Саркози в реч, произнесена на 1 декември в Тулон.

Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Съжалявам, явно нещо съм объркал и мнението ми не е излязло както трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Тая статия ми се струва недовършена,но поне сочи къде е истинската причина на проблемите - Велика Британия и от части Франция. Двете тъпоумни държави са загрижени за имперското си положение защото знаят,че Германия винаги е можела да ги смачка като тахтаби(дървеници). Страх и малодушие лъха от лидерите им. Германия си е научила урока и предлага най-точната рецепта за излизане от кризата - рестрикции. И слава богу! Защото вече се вижда и от слепците, че прехвърлянето на Русия да дойде демокрацията и да се отпуши съвсем и тази страна с огромни ресурси, но и нужди. Тогава и ние ще можем да намажем филийката и да дръпнем яко напред. Но засега, нека подкрепим Германия и усилията и да спаси обединена Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Само Меркел е в час засега и се противопоставя на злото. Знае, че ако приеме европейските бонове (което е изцяло срещу интересите на Германия), може после да си оди да бере дренки като безработна. Много сладко нещо туй евро-боновете, ей! За кърлежите са златни. Нови заеми с ниски лихви, аз ям, а всички (най-вече немците) плащат. Красота!Май само един съюз (договор) Германия-Русия е спасението. Много продажни европейски политици. Слепци с очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Разпада на еврозоната е въпрос на дни. САЩ ще фалират. Ще се променят финансовата, икономическата и политическата системи. Акциите на банките и предприятията ще се превърнат просто в хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Jimmy
преди 12 години
"ненаситния пазар на Русия" откъде пък ти се присъни тая "ненаситен" руски пазар :D "от което двете икономики дебелеят" - да, немската икономика расте, макар и не много силно точно в момента, но в Русия дебелеят олигарсите, поради високите цени на петрола, но той в обозримо бъдеще (50-100г.) все ще свърши ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
Никога за Англия и САЩ не е имало нищо по-страшно, от съюз мецду Германия и Русия! Индустриалната и технологична мощ на Германия в някаква форма на симбиоза със суровинната база и ненаситния пазар на Русия са нещо, на което се е пречило и ще се пречи по всякакъв начин. Не случайно вдовицата на адм. Канарис, сочен за човекът, убедил Хитлер да нападне Русия, доживя достойни старини в Лондон на държавна издръжка.Накой ще попита: това пък в каква връзка? Ами някак си тихомълком, докато всички са заплеснати в кризи, войни, пролети-есени и пр., руско-германската дружба крепне и се развива, от което двете икономики дебелеят и това на много хора не се харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nikolait
преди 12 години
много смешен коментар на хора, които вадят скелетите от гардероба. Нямо по-опасно нещо в сегашната ситуация от проява на НЕМСКИ ПРОВИНЦИАЛИЗЪМ(така добре описан от Кисинджър в неговите книги). Това именно ще обрече Европа(в частност и Франция) на мизерия и многократно засилване на мощта и силата на Берлин на общия фон на задлъжнялост и безсилие(демек всеки ще ходи да иска пари от Меркел, обаче след 5 години може да не е Меркел с нейната предпазливост).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още