IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговата криза показа, че шефът е Ангела Меркел

Германия разполага с доста пари и всеки, който търси помощта ѝ трябва да слуша много внимателно, пише CNBC

12:13 | 18.11.11 г. 1
Дълговата криза показа, че шефът е Ангела Меркел

Граучо Маркс бе казал, че парите те правят свободен да не правиш неща, които не харесваш. „А тъй като не обичам да правя почти всичко, парите са удобни“, добави единият от братята Маркс, припомня CNBC.

След като похарчиха милиарди евро, с които не разполагат, правителствата в цяла Европа сега откриват на собствен гръб, че без пари им се налага да приемат неща, които биха предпочели да не правят, а именно - да получават заповеди от Ангела Меркел от Берлин и от Марио Драги от Франкфурт.

Късно вчера в Ирландия скандал разтърси правителството на Енда Кени, когато журналисти се сдобиха с бюджета на страната 3 седмици преди момента, в който той трябваше да бъде представен пред ирландския народ.

Според документа, видян от Ройтерс, ирландският ДДС се очаква да бъде повишен с 2% и въпреки отричанията от Дъблин изглежда много вероятно посещението на Кени в Берлин през тази седмица да е свързано с молба Ангела Меркел да одобри плановете му за разходи за 2012 г.

„Без никакво съмнение съобщенията са истински“, е заявил ирландски бизнес лидер пред CNBC. “Повишаването на ДДС не осигурява никаква подкрепа за икономическия растеж, а без ръст няма как да понижите дълга си“, е добавил той.

Проблемът за онези, които настояват ръстът да влезе в дневния ред е, че Меркел и германското правителство все още нямат стратегия за икономически растеж в Европа, така че и Европа все още няма стратегия за ръст.

Онова, което Меркел и Германия имат след години на усилен труд, концентриран върху износно ориентиран ръст, скромно потребление и външна политика на ненамеса, са доста пари. Пазарът го знае, знаят го и останалите европейски държави и което е от изключително значение - знае го Германия, и всеки, който търси помощта на Германия трябва да слуша много внимателно, без значение какво ще си помислят за него.

Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
vembata
преди 12 години
Мотора на Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още